Uğur Dündar: "500 bin öğrencinin örgün eğitimden yararlanma hakkının gasbı"

Uğur Dündar: "500 bin öğrencinin örgün eğitimden yararlanma hakkının gasbı"
Bu yıl gerekli lise kapasitesi oluşturulmazsa yaklaşık 500 bin öğrenci açık öğretim lisesine geçerek, örgün eğitimin dışına çıkacak.

Sözcü gazetesi yazarı Uğur Dündar, 8 yıl önce Dr. Sakin Öner ile yaptığı röportajı hatırlatarak, lise eğitimine geçişte yaşanan problemleri kaleme aldı. 

"Güç sizde!.. Yaptım oldu diyerek, dayatmayla her şeyi yapabilirsiniz" diyen Dündar, "Uyarmak bizden, yaklaşık 500 bin öğrencinin örgün eğitimden yararlanma hakkının gasbı anlamına gelen bu konuda öğrenci ve velileri endişeden kurtaracak acil önlemleri almak, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan…" ifadelerini kullandı. 

İşte Dündar'ın "500 bin öğrencinin yitip gidecek hakların yazık değil mi?" başlıklı yazısı:

Milli Eğitim'de 4+4+4 sistemine o tarihlerde, yani 2012-2013 öğretim yılında geçilmişti. Bu radikal değişim üzerine, eğitim dünyamızın saygın isimlerinden Dr. Sakin Öner'le, iki günlük, manşetten yayımlanan bir röportaj yapmıştım. Sakin Hoca özetle şunları söylemişti: “Bu radikal kararın amacı, 8 yıllık kesintisiz eğitime geçilmesiyle kapatılan imam-hatip ortaokullarının yeniden açılmasıdır. Getirilen sistem dindar nesil yetiştirme projesidir…”

"BÜYÜK BİR YÜKLE KARŞI KARŞIYA KALACAKLAR"

Daha önce ilkokula, 72 ayı dolduran çocuklar alınırken, bu proje gereği 60-66 ayı dolduran çocukların da kayıtları yapıldı. Her yıl 72 ayı dolduran çocukların sayısı ortalama 1 milyon 100 bin civarında iken, o yıl 500-600 bin öğrenci fazladan alındı…”

İşte o öğrencilerimiz, bu yıl 8'inci sınıflardan mezun olacaklar. Olacaklar da bundan böyle öğrenimlerine nasıl devam edecekler? Çünkü Liselere Giriş Sınavı (LGS) nedeniyle ortaöğretim bünyesindeki “Nitelikli Okullar” ile diğer liseler, büyük bir yükle karşı karşıya kalacaklar.

"SONUNDA ACI GERÇEKLE YÜZLEŞİRSİNİZ"

Gerisini yine Dr. Sakin Öner'den öğrenelim: “Bu çocuklar için liselerde 30'ar mevcutlu en az 15-20 bin dersliğe ihtiyacı var. Ama bunun için Bakanlığın hiçbir hazırlığının olmadığını görüyorum. Zaten şu anda bile imam hatip liseleri dışında kalan diğer tüm okul türlerinde açık var. Son 7-8 yılda açık öğretim lisesine giden öğrenci sayısında 600 binlik bir artış gerçekleşti. Bu rakam yüzde 65'lik artış anlamına geliyor. (2012-2013'te 940 bin 268 iken, bu sayı Eylül 2017'de ortaokullarla birlikte 1 milyon 754 bine ulaşmış bulunuyor.) 

Eğer bu yıl gerekli lise kapasitesi oluşturulamazsa 15 yaşındaki en az 500 bin çocuğumuz daha açık öğretim lisesine geçerek, örgün eğitimin dışına çıkacak. 2013'ten bu yana zorunlu eğitimin 12 yıl olmasına karşın, 2018-2019 verilerine göre okullaşma oranları ilkokullarda yüzde 91.9, ortaokullarda 93.3, liselerde ise 84.2. Halbuki her bir öğretim kademesinde yüzde yüz olması gerekiyor…”

Güç sizde!.. Yaptım oldu diyerek, dayatmayla her şeyi yapabilirsiniz… Hatta omurgasına kolayca dokunulmaması gereken Milli Eğitim'i bile, her yeni bakanla birlikte değişen kararlarla “yap-boz”a dönüştürebilirsiniz!.. Ama önünde sonunda acı gerçekle yüzleşirsiniz. Tıpkı önü arkası düşünülmeden hayata geçirilen bu projede olduğu gibi! Uyarmak bizden, yaklaşık 500 bin öğrencinin örgün eğitimden yararlanma hakkının gasbı anlamına gelen bu konuda öğrenci ve velileri endişeden kurtaracak acil önlemleri almak, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan…"