Uğur Poyraz: "FETÖ yargı eliyle milletin nefesini kesti"

Uğur Poyraz: "FETÖ yargı eliyle milletin nefesini kesti"
2006-2007 yıllarında Özel Yetkili Mahkemelere ilgili düzenleme yapıldığını hatırlatan İYİ Partili Poyraz, "Ardından Ümraniye ve Balyoz gini kumpas davalarının önü açıldı" dedi.

HALİL YATAR / YENİÇAĞ

İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz, FETÖ'nün devlette güçlü şekilde örgütlenmeye başlamasının 2004 yılında çıkarılan 3. Yargı paketi içinde yer alan değişiklikle başladığını söyledi. Poyraz Türk Ceza Kanunundan "Teşekkül' ibaresinin kaldırılması ve Özel Yetkili Mahkemelerin kurulmasıyla Ergenekon, Balyoz gibi davaların önü açıldı. Ardından kumpas operasyonları başladı. TSK başta olmak üzere her kuruma operasyon yaptılar. Bunun bedelini Türkiye ağır ödüyor" dedi.

Terör örgütü PKK'nın eylemlere başlamasından sonra 1991'de Terörle Mücadele Yasasının çıkarıldığını anımsatan Poyraz şöyle devam etti:
Daha önce yasada bu suçlarla ilgili tanım yoktu. Yapılan düzenleme ile Terörle mücadele,çıkar amaçlı suç örgütleri de tanımlandı. Değişen dinamik hayata göre yeni kanunlar düzenlendi. 2004 yılına kadar Türk Ceza Kanununda birden fazla kişinin işlediği suç 'Teşekkül' olarak geçiyordu. Yani birden fazla kişinin bir suçu işlemek amacıyla bir araya gelmesine "teşekkül" deniliyordu. Örgüt ise yani çete birden fazla kişinin bir hiyerarşik yapı içerisinden birden fazla suçu ya da aynı suçu birden fazla işlemesi anlamındaydı.

TEŞEKKÜLÜN KALDIRILMASI YANLIŞTI
AKP iktidarının ilk yaptığı ilk işlerden biri TCK'yı değiştirmesi oldu. Halen yürürlükte olan 5237 Sayılı Ceza Kanunu hazırlandı. Türk Ceza Kanunundan "Teşekkül" kaldırıldı. Yani artık toplu suçlar örgüt olarak değerlendirilmeye başladı. Bütün toplu suçların soruşturma tekniği, telefon dinleme, teknik takip, fiziki takip gibi kavramlarla yapılabilir hale geldi.

Bu arada DGM'ler kaldırıldı ve yerine Özel Yetkili Mahkemeler kuruldu. FETÖ TSK ve Yargıda hızla örgütlenmeye başladı. Halen FETÖ'den tutuklu İbrahim Okur o dönem HSYK Başkanvekiliydi. Özel Yetkili Mahkemelere sürekli hâkim ve savcı atandı.  Kimse Özel Yetkili Mahkemelerle ne amaçlandığını çözemedi. FETÖ 2006- 2007 yıllarında bütün Özel Yetkili Mahkemeler başkan ve üyeleri, savcıları ile ilgili düzenleme yaptı. Ellerinde de herkesi ihbarlar üzerine teknik ve fiziki takiple işlem yapabilecek hale getirdiler  ve sonra da operasyonlara başladılar. Ergenekon, Balyoz gibi. Ondan sonra sokakta tarlada bürokraside askeriyede bütün herkese operasyon yaptılar. Öyle ki adeta insanların nefesi düğümlendi.Bunun bedelini Türkiye ağır ödedi ve hâla ödemeye devam ediyor.