Ukrayna Dışişleri, Türk büyükelçiyi çağırdı

Ukrayna Dışişleri, Türk büyükelçiyi çağırdı
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Kiev Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere'yi bakanlığa çağırdı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ukrayna’nın işgal altındaki topraklarda yasa dışı olarak seçilen siyasetçilerle bir araya gelmesi ile ilgili bilgiler endişe verici” olduğunu söyleyerek Kiev Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere’yi bakanlığa çağırdı.

İstanbul’da 'Terörle Mücadele ve Bölgesel Bağlantılılığın Güçlendirilmesi' konulu konferans düzenlendi. Söz konusu toplantıya Rus parlamentosu alt kanadı Duma’ya seçilen Kırımlı Ruslan Balbek ve eski savcı Natalya Poklonskaya’nın İstanbul’da düzenlenen 3. Parlamento Başkanları Konferansı’na katıldığı öğrenildi.

Bu gelişmelerin üzerine Ukrayna Dışişleri Bakanlığı yazılı bir açıklama yaptı.

TÜRKİYE’NİN KİEV BÜYÜLELÇİSİ AHMET YAĞMUR GÜLDERE BAKANLIĞA ÇAĞRILDI

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ukrayna’nın işgal altındaki topraklarda yasa dışı olarak seçilen siyasetçilerle bir araya gelmesi ile ilgili bilgiler endişe verici. Ukrayna söz konusu görüşmeyle ilgili Türkiye’ye protesto notasını göndermiştir. Türkiye’nin Kiev Büyükelçisi, Ukrayna Dışişleri Bakanlığa çağrıldı” ifadeleri kullanıldı.

Ukrayna Kırım’ı işgal eden Rusya tarafından yapılan seçimleri yasadışı olarak kabul ediyor. Kırım’da seçimlere katılarak milletvekili seçilen kişilerin adaylıkları ve unvanları da yasadışı olarak tanımlanıyor.

KIRIM TATARLARI KONGRESİ'NDEN AÇIKLAMA

Dünya Kırım Tatar Kongresi'nden konuyla ilgili bir açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı tarafından düzenlenen ve Rusya Federasyonu, Çin Halk Cumhuriyeti, Afganistan ve Pakistan heyetlerinin katıldığı III. Parlamento Başkanları Konferansına işgal altındaki Kırım'da düzenlenen hukukdışı ve yasadışı sözde seçimlerde Rusya Parlamentosunda sandalye gasp eden iki kişinin iştirak etmesi derin bir teessüf ve teessürle haber alınmıştır. Kırım'ın 2014 yılında Rusya Federasyonu tarafından işgali yasadışıdır ve suçtur. İşgalden bu yana Rusya'nın bu suçunu meşrulaştırma çabalarına karşın Türkiye Cumhuriyeti dahil hiçbir demokratik hukuk devleti, Kırım'da yapılan seçimleri ve bu seçimlerde seçildiğini iddia eden ünvan gaspçılarını tanımamıştır.

Kırım'daki seçimler ve seçilenler gayrimeşrudur ve işgal altındaki vatanımızda işlenen insanlık suçlarının failleri olarak hukuk ve adalet önünde yargılanacaktır. Bu gayrimeşru şahıslar ve onların tüm iştirakçileri ve işbirlikçileri adalet önünde yargılamaya çıkmasa dahi bütün dünyada yaşayan Kırım Tatar halkının milli vicdanı tarafından haklarında gerekli karar verilmiştir ve onlar tarihin en karanlık sayfalarına gömülecektir. Bu vesile ile bu gayrimeşru şahısları İstanbul'daki konferansa kabul eden ve "Kırım’ın işgalinin asla tanınmayacağını" her defasında tekrar ederek Kırım Tatar halkının direnişine destek veren Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a takdim eden Konferans tertipleyicilerine teessüf ve teessürlerimizi bildiririz.

İşgalci Rusya, vatanımız Kırım'dan def edilene; Kırım'da adalet, barış ve huzur sağlanana dek Kırım Tatar halkının mücadelesi dün olduğu gibi, bugün ve yarın da haktan ve doğru yoldan ayrılmadan, zalime el uzatmadan devam edecektir."