Ukrayna krizinde kritik hamle: ABD 8500 askeri teyakkuza geçirdi

Ukrayna krizinde kritik hamle: ABD 8500 askeri teyakkuza geçirdi
ABD, Ukrayna krizinde 'beklenmedik durumlara karşı' NATO Mukabele Gücü'nün aktif hale getirilmesi durumunda destek sağlamak üzere 8500 askeri teyakkuza geçirdi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Ukrayna krizinde ''beklenmedik durumlara karşı'' NATO Mukabele Gücü''nün aktif hale getirilmesi durumunda destek sağlamak üzere 8 bin 500 askeri teyakkuza geçirdiklerini bildirdi.

Rusya''nın Ukrayna sınırında gerilim tırmanırken; ABD, NATO''nun doğu kanadını güçlendirmek üzere planlar yapıyor.

PENTAGON SÖZCÜSÜ: ABD, ORDUYU TEYAKKUZA GEÇİRMEK ÜZERE ADIMLAR ATTI

AA''nın aktardığına göre, günlük basın toplantısında Rusya''nın Ukrayna sınırında gerilimi tırmandırdığını iddia eden Kirby, "Başkan''ın talimatı üzerine ve Bakan Austin tavsiyesi doğrultusunda ABD, orduyu yurt içinde ve dışında teyakkuza geçirmek üzere adımlar attı. Bu minvalde, harekete geçirilmesi halinde NATO Mukabele Gücü''ne destek de dahil olmak üzere bir dizi beklenmedik duruma yanıt vermeye hazırlar" ifadesini kullandı.

Kirby, şu aşamada 8 bin 500 askerin teyakkuza geçirildiğini ve ileriki günlerde bu konudaki kararlara göre detaylar vermeye devam edeceklerini söyledi. Bu askerlerin sadece NATO Mukabele Gücü''nün aktif edilmesi halinde sevk edileceğini belirten Kirby, şu aşamada herhangi bir karar verilmediğinin altını çizdi.

Sözcü Kirby, bu askerlerin ABD''den gönderilebileceği gibi bölgeden de kaydırılabileceğini kaydetti.

RUSYA-UKRAYNA KRİZİ

Ukrayna’da Nisan 2014’te başlayan iç savaş Rusya ile ABD liderliğindeki Batılı ülkeler arasında bir nüfuz mücadelesine sahne oluyor. Washington, Kiev’e destek verirken Moskova ise Doğu Ukrayna’daki bağımsızlık yanlısı Donbass güçlerini destekliyor. Yaklaşık 15 bin kişi yaşamını yitirdiği savaşta Kiev ile Moskova arasında varılan ateşkes anlaşması kimi ihlallere rağmen devam ederken, son aylarda ABD ve NATO’nun Ukrayna’ya yaptığı yığınak nedeniyle gerilim yeniden yükseldi. Rusya, Ukrayna’nın doğusuna yönelik bir işgal hazırlığında olduğunu reddederken ABD ve batılı ülkeler Rusya’nın böylesi bir hareketinin ağır sonuçları olacağı konusunda Moskova’yı tehdit ediyor.