Ukrayna'daki yerli Türkler ne olacak?

Ukrayna'daki yerli Türkler ne olacak?

Rusya adım adım ilerliyor. Putin''in, başından beri Ukrayna''yı kendisine bağlama emeli vardı. Ve emeline ulaşıyor.

Amerika, Avrupa essin gürlesin... Rusya''nın elindeki imkânlar, hiçbirinde yok. Üstelik Rusya''ya merbutlar.  Doğalgaz Putin''de, Petrol Putin''de... Kömür Putin''de... Hububat Putin''de, Silah derseniz... Batı''yı durduracak her türlüsü var.

Doğu Avrupa''da, Orta Asya''da, Kafkaslarda Putin''in sözü geçer. Çeçenistan''ı nasıl dümdüz ettiğini, Abhazya''yı, Osetya''yı nasıl Gürcistan''dan kopardığını hepimiz biliyoruz.

NATO''ya girmek isteyen eski Sovyet uyduları, Putin''in gazabıyla karşı karşıya kalıyorlar.

Batı ülkeleri laf üretmede mahirler. Toplanıp toplanıp dağılıyorlar.

Donbas bölgesinde Donetsk ve Luhansk''ın bağımsız olması ilânı pek bir şey ifade etmiyordu. Ruslar 2014''ten beri bu iki şehir ve 5-10 km. ötesine hâkimdiler. Bölgenin üçte ikisi Kiev''e bağlıydı. Ve sürekli çatışma çıkıyordu.

Ukrayna''da şartlar artık değişecek. Batının Putin''i dize getirmesi mümkün değil.

Putin''in Ukrayna''yı yutma harekâtı, bütün dünyada ilk haber. Dinliyorsunuz, neler olduğunu ve olacağını biliyorsunuz. 

Ben daha özele gereceğim... Donetsk''te caminin yapılma hikâyesinden ve yerli Türklerden bahsedeceğim. (Bu cami 2014''te iç çatışmada isabet almış, kubbesinden giren bomba içeride patlamıştı. Allah''tan kimse yokmuş.)

Ukrayna''nın yerli Türkleri pek ele alınmıyor. Bilen hemen yok gibi. Sadece Kırım''dan haberimiz var.

  Ahıska Türkleri için Donetsk''e gitmiştim. Yerli Türkleri de araştırdım. 

Ukrayna Müslümanları Partisi''nin başkanı Raşit Bragin Donetsk''te oturuyordu.

Türk, Müslümansa kimliğini kazanmıştır. Hristiyan Türkler de var... Onlar Gagavuz olarak anılıyorlar. Çuvaşlar ve Yakutlar da Türk''türler. Onlar içinde de Türklüklerini keşfedenler az değildir.

Türklüklerini tâ uzaktan bir yerlerden hatırlayanlar, dedesinin veya babaannesinin, anneannesinin Türk olduğu kulağına çalınanlar, "Biz Türk''üz." diyerek soy sahipliğine girişiyorlar.

Ukrayna''nın özelliği, Türklerin çok dağınık yerlerde oluşu. Bazen bir ev, bazen iki, bazen üç-beş ev bir arada... Tek tek olunca önce din özelliği, son Türk özelliği kaybolup gidiyor. Böyle yitirilmiş milyonlarca insanımız var. Kiev''de yaşadığı tahmin edilen 40 bin Tatar Türk''ünün ancak 3 bini birbiriyle irtibatlı.

Donetsk''e geldiğimin ertesi günü cuma idi. Türkiye Diyanet Vakfı Donetsk''te büyük bir cami yaptırmıştı. Cami şehrin dışında geniş bir arazi üzerinde kurulu. Bu arazinin alınmasında Raşit Bragin''in hatırı sayılır akrabası Ahat Bragin''in büyük çabası olmuş. Bu kişi "kabadayı" biliniyor. Bir spor kulübünün de başkanı. Adam her türlü imkânı tanımış! Tek isteği caminin açılışını görmekmiş. Ne yazık ki, 5 Ekim 1995''te Donetsk stadında, düşmanları tarafından zaman ayarlı bombayla öldürülmüş ve camiin açılışını görememiş.

Donetsk''teki Müslümanlar, eğer o kişi yaşasaymış, hâllerinin daha farklı olacağını söylediler. İşte böyle camiasına yardımcı olan "mafya babası" demeyeyim de "kabadayılar" da var!

Raşit Bragin partiyi kurmadan önce bu caminin dernek başkanlığını yapmış. Camiye Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı imam da görevlendirmişti. Ben oradayken imam izindeydi. Caminin bünyesindeki üniversiteden ve Kiev''deki Müslümanlar arası çekişmelerden sonra bahsedeceğim.

Yazarın Diğer Yazıları