Ukraynalı Frunze'nin Millî Mücadelemizdeki  yerini biliyor musunuz?!

Ukrayna''da savaş kaçınılmaz görülüyor. Putin kafasına koyduğunu yapacak. Nasıl Çeçenistan''ı, yağdırdığı binlerce ton bombayla neredeyse düzleyerek kendisine bağladıysa, Suriye''de iç çatışmada, Beşşâr Esad''ın muhaliflerini, çocukları vardır, suçludur suçsuzdur demeden katlederek, yok etmek istediyse, Ukrayna''da da aynısını yapacak görünüyor.

Daha önce Donetsk ve çevresine, Kırım''a girmişti. İşgalini böyle tamamlayacak. Ruslarla birlikte olmak, bütünleşmek isteyen bir gruba Kiev''de kukla hükûmet kurduracak. 

Pek kimse bilmez. Bolşeviklerin ünlü generali Ukraynalı Mihail Vasilyeviç Frunze''nin Türk bağlantısı vardır. Şöyle; Bişkek''te doğmuştur. Kırgızistan''ın başşehri Bişkek''in eski adı Frunze''dir. Sovyetler dağıldıktan, Türk cumhuriyetleri de bağımsız olduktan sonra, Frunze adı atıldı, eski ismi alındı.

Frunze Ukrayna Sosyalist Cumhuriyeti''nin Ankara elçisiydi. O dönem Millî Mücadele''ye övgüler düzüyordu. Hâkimiyet-i Milliye gazetesinde 15 Aralık 1921 günü çıkan nüshasında şu sözlerini okuyoruz:

"Türklerin evsafını işitmiştim. Fakat bu kere gördüklerim kanaatlerimi takviye etti. Türkleri çok cesur ve doğru bir millet olarak gördüm. Bu secayaya mâlik olan Türklerin galip geleceklerine şüphem yoktur."

Bizi öven bu kişi, çok değil; daha Ankara''ya gelmeden bir yıl önce, Orta Asya''da Türkleri, Lenin''in bir generali olarak dilim dilim doğruyordu.

Frunze, 13 Aralık 1921''den 5 Ocak 1922''ye kadar Ankara''da kaldı. Mustafa Kemal''le Türkiye-Sovyetler Birliği ilişkileri çerçevesinde görüşmeleri oldu.  

Lenin''e sunduğu bir raporu vardır. Türkleri bayağı övüyor. Silahlı kuvvetimizi ülkesi Ukrayna ordusuyla kıyaslıyor. Ukrayna o zaman ayrı değil, Sovyetler içinde bir cumhuriyet.

Frunze, babası Moldovalı olmakla beraber, başta Ukrayna''da kalmamış, Orta Asya''da Türklerin içinde yetişmiştir. (1885''te doğan, 1925''te ölen Frunze''nin bir kızı ve bir oğlu vardı. Ve oğlunun adı "Timur"du!)

Frunze''nin Ukrayna bağlantısı sonra... Bolşeviklere direnen Wrangel ordusuna karşı Ukrayna cephesinde savaştı. Güney Cephesi ordularının komutanıydı. Kırım''ı işgal etti. Bolşeviklere karşı çıkan kim varsa, "gereğini" yaptı!

Frunze, komünist devrim uğruna gösterdiği üstün başarıdan dolayı Ukrayna Devrimci Askerî Konseyi Komiseri yapıldı ve Ukrayna''daki silahlı kuvvetlerin komutanlığına getirildi. Ayrıca Ukrayna Komünist Partisi Merkez Komitesi üyesiydi. Ukrayna ve Kırım Silahlı Kuvvetleri''nin komutanıyken Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti tarafından "Olağanüstü Yetkili Temsilci" olarak Türkiye''ye gönderilmişti. Ankara bağlantısı böyle başlamıştı.

Her zaman yazarım, Bolşeviklerin iktidarı Türkiye''yi kurtarmıştır. Eğer Rusya''da ihtilâl olmasaydı, Anadolu''da çok cephede savaşacak ve belki dayanamayacaktık. Bolşevikler, bir yönüyle bize destek verdi. Destekte tabiî kendi çıkarları öncelikliydi!

Rusların bize saldırmamasında, Orta Asya''da Türkleri katleden Frunze''nin büyük payı vardı. O zayıf anımızda yedi düvelle savaşırken, bir de Lenin bize musallat olsaydı ne hâle gelirdik!

1928''de Taksim''e dikilen Cumhuriyet Anıtı''nda, Mustafa Kemal Paşa''nın yanında bulunan İsmet İnönü''nün arkasındakinin Frunze olduğuna dair iddialar vardır. Kimi ise o kişinin sonraki elçi S. İ. Aralov''un olduğunu belirtir.

Putin, Ukrayna''yı hâkimiyetine alırsa, Türkiye''yi sıkıştırmayacağını kimse söyleyemez!

Yazarın Diğer Yazıları