"Ülke federal bir yapıya gidiyor"

"Ülke federal bir yapıya gidiyor"
Türkiye'nin devlet olma vasfını kaybetmiş durumda olduğunu söyleyen Sadettin Tantan, "Türkiye'de anayasa ile belirlenmiş devletin kurumlarının içi boşaltıldı" dedi.

Bilun Çelik /Ankara

AKP'nin 24 Haziran seçimleri için hazırladığı beyannamede yerel yönetimlere devredilecek yetkiler bölümü tartışma yarattı. Türkiye'nin devlet olma vasfını kaybetmiş durumda olduğunu söyleyen Yurt Partisi Genel Başkanı Sadettin Tantan, "Türkiye'de anayasa ile belirlenmiş devletin kurumlarının içi boşaltıldı. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi anayasaya resmen girmemiş olmasına rağmen şu anda tek kişiye tabi bir yönetim anlayışı var. Türkiye ulus devlet sisteminden uzaklaşıyor. Federal bir yapıya gidiyor. İleride bölünmeye gidecek bir sistemin adı getirilmek isteniyor şu anda. Yerel yönetimlere verilmek istenen yetkiler bunu gösteriyor" dedi. Türkiye'nin siyasi ve ekonomik baskı altında olduğunu belirten Tantan, siyasette iktidar ve muhalefetin bağımlılığı yanında Türkiye'nin bağımlılığının dışarıdan gelen her türlü baskıyı reddetme şansını ortadan kaldırdığını ifade etti. Tantan, şunları kaydetti:

"Siyaseten yapacak bir şey yok. Bölgedeki olaylara bakıldığında Türk siyasetinin güçlü olması gerekiyor. Hukuk devletinin güçlü olması, kimlikli ve karakterli bir devlet anlayışının egemen olması gerekiyor. Bizim coğrafyamızda ulus devletlerin çökertilmesi kabile devletlerini beraberinde getirir. Türkiye, halkın kendini yönettiği değil, tek kişinin yönettiği bir ülke konumuna getirilmek isteniyor. Halkı da modern köle durumu tehlikesi bekliyor. 24 Haziran seçimi bireylerin iradelerini tek kişiye devredip devretmeme seçimi gibi gözüküyor." Halkın önüne çıkan siyasi figürlerin arşivlerindeki kirlilikleri TIR'ların taşıyamadığını ifade eden Tantan, şöyle devam etti: "Milletin önünde bize oy verin diye ortada gezmeleri çok acı. Türkiye, yolsuzluk ve yoksulluk cennetine döndü. Yasaklar cennetine döndü. Bir başka 3Y'ye de el koydu. Yani, yasama, yürütme ve yargıyı da tek kişiye bağladılar. Böylece halk tarafından yargılanmayı engelleyici her türlü çaba içinde oldukları ortada."

Sadettin Tantan iktidarın, bunu yaparken de bütün emparyalistlere karşı 'mücadele ediyorum' algısı yarattığına ve "iktidardan düşürmek için dış güçler her yola başvuruyorlar" şeklinde bir algı yönetimiyle aldatmaca kültürünü yaygınlaştırdığına dikkat çekti. Yurt Partisi lideri, "Muhalefet ise bunun ne kadar farkında belli değil. Beyannamelerini okuduğunuzda sanki bu coğrafyadan hiç ders almadıkları ortaya çıkıyor" şeklinde konuştu.

Libya, Suriye, Mısır ve hatta Irak'ta yaşananlardan ders çıkarmamış siyasi zihniyetlerin parlamentoya girme çabası içinde olduğuna vurgu yapan Tantan, "Halk gerçeği görmeye başladı. Geleceği hak, adalet ve demokrasi zemininde halk inşa edecek bu seçimlerden sonra. Böyle bir siyasi kimliğin ortaya çıkması seçim sonrası muhtemeldir" dedi.

Sadettin Tantan, Türkiye'nin büyük risklerle karşı karşıya olduğuna işaret ederek, siyasetçilerin çözüm ortaya koymadığını ve olmayanı vaat ettiklerini kaydetti. Tantan, şunları söyledi: "Bakıyorsunuz siyasetçiler ülkenin geleceğini temin etme bakımından, mali, ekonomik, siyasi, kültürel anlamda buna yönelik hiçbir şey söylemiyorlar, sürekli vaat sıralıyorlar. Türkiye'nin bu durumuna karşı bir tedbir geliştirilmesi gerekirken bundan söz edeni göremiyoruz, işin acı tarafı bu." Yurt Partisi lideri, özellikle de 3 ile 5 dönem parlamentoda kalmış, iktidar olmuş iradenin hala Türkiye'yi biz kurtaracağız diye çökertmiş olan bu yapının meydanlarda olmasının içinden geçtiğimiz sürecin en ironik tarafı olduğunu dile getirerek, "Sanki parlamentoda değillermiş gibi 'Ülkeyi kurtaracağız' diye geziyorlar" dedi.