Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Yavuz Selim DEMİRAĞ

Ülke Politikaları Vakfı

Salgın belası yüzünden fikir, düşünce ve sanat hayatımızda ciddi boşluklar oluştu. İstanbul Büyükşehir Belediyesinde CHP Grup Başkanvekili olarak görev yapmakta olan Av. Doğan Subaşı''dan güzel bir davet aldım. Doğan, Kuleli''den kardeşim. Ekrem İmamoğlu Başkanlığındaki belediyede yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklara karşı olağanüstü mücadeleler veriyor. Yetmiyor, "Ülke Politikaları Vakfı"nda Türkiye''nin meselelerine çare arıyor. Doğrusu Ülke Politikaları Vakfı konusunda fazla bilgim yoktu. Aralarında memleketimizin yüzakı bilim insanları ve siyasiler var. Aralarına bu satırların yazarını davet etmeleri onur verici. Önce basın duyurusunu paylaşalım;

Ülke Politikaları Vakfı,

Sürdürülebilir insani kalkınma anlayışı çerçevesinde, ulusumuzun sosyal ve ekonomik potansiyellerini harekete geçirerek, ülkemizin güncel ve tarihsel sorunlarına çözüm niteliği taşıyan politikalar için fikri zemin oluşturmak, araştırmalar yapmak ve uygulama projeleri gerçekleştirmek amacıyla, 2002 yılında önce dönem Maliye Bakanlarımızdan Sn. Zekeriya Temizel''in başkanlığında ve alanlarında uzman arkadaşları tarafından Ankara''da kurulmuştur.

Çalışmalarını bir süre Ankara''da sürdüren vakfımız, 2012 yılında İstanbul''a taşınmıştır. Ülke Politikaları Vakfı, Sn. Zekeriya Temizel''den sonra, sırasıyla Avukat Sn. Hüseyin Karataş, Sn. Hasan Mutlu ve Sn. Engin Akman başkanlıklarında çalışmalarını sürdürmüştür.

Vakıf, amaçları doğrultusunda kamuoyunca da tanınan saygın uzman, bilim ve siyaset insanlarının konuşmacı olarak katıldığı panellerle çalışmalarını sürdürmüştür. Danışma Kurulu Başkanı merhum Murtaza Çelikel''in vefatı sonrası, Mütevelli Heyetince Danışma Kurulu başkanlığına CHP önce Genel Başkanlarından Sn. Altan Öymen seçilmiştir.

Danışma Kurulumuz bünyesinde Ekonomi, Siyaset, Hukuk, Çevre, Enerji vb. konularda çalışma masaları mevcuttur.

25 Haziran 2021 Cuma günü gerçekleşecek olan 18. Mütevelli Heyeti Genel Kurulu''nda yapılacak seçimlerle Vakfımız, önceki dönemlerden devraldığı birikimi yeni uygulama ve çalışma modelleri ile geliştirerek, Vakıf amacı doğrultusunda etkinliklerine devam edecektir.   

.....

2013 yılından bu yana çeşitli tarihlerde "Yerel yönetimlerin nüfus baskısı, şehirleşme, doğanın korunması ve seçim nasıl kazanılır? konularında Altan Öymen''in yönetiminde Zekeriya Temizel, Nurettin Sözen, Ali Müfit Gürtuna, Celal Doğan, Gürbüz Çapan" gibi isimlerin önerilerini kayda geçirip rapor haline getirmişler.

"Ekonomi Nereye Gidiyor?" konusunda Zekeriya Temizel, Prof. Dr. Hurşit Güneş, Prof. Dr. Erinç Yeldan, Gazi Erçel konuşmuş. "Siyasi Partiler Kanunu, Seçim Kanunları ve Seçim Barajları" konusunda Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu, Prof. Dr. Seyfettin Gürsel ve Erol Tuncel görüşlerini beyan etmiş. Şimdi sıkı durun 22 Ekim 2015 tarihinde yani 15 Temmuz''dan, ucube başkanlık sistemi dayatmasından çok önce "Demokratik ülkelerde Başkanlık uygulaması, Ülkemizde Anayasaya rağmen Başkanlık Dayatması" konusunu Hüsamettin Cindoruk başkanlığında Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu, Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu, Prof. Dr. Korkut Kanadoğlu, Doç. Dr. Şule Özsoy uyarılarda bulunarak tarihe not düşmüşler. Vakıf sadece bu konularda değil Türkiye ve dünyadaki gelişmeleri yakından takip ederek ülke gündemini belirleyen konuları mercek altına alarak tarihi görevler yükleniyor. Cuma günü kongresi vardı. Bundan böyle faaliyetlerini yakından takip edeceğim gibi gönüllü görev alacağım. tüm okuyucularıma tavsiye ederim.  

Yazarın Diğer Yazıları