Ülkeler arasında panik başladı... Herkes birbirinin maskesine el koyuyor

Ülkeler arasında panik başladı... Herkes birbirinin maskesine el koyuyor
ABD, Fransa'nın maskelerini Çin'de uçağa yüklenirken satın aldı, Fransa da İtalya ve İspanya'ya gönderilen maskelere el koydu.

Kovid-19 salgını devam ederken, Avrupa Birliği'nin 4 ülkesi İsveç, Fransa, İtalya ve İspanya arasında maske krizi
patlak verdi. ABD'nin Fransa'ya Çin'den gidecek maskeleri iki katı para ödeyerek, havaalanında kalkış öncesinde satın almasından sonra, Fransa, İtalya ve İspanya'ya gönderilecek yüz maskelerine el koydu. İsveç merkezli sağlık şirketi Mölnlycke, Çin'den İtalya ve İspanya için ithal ettikleri milyonlarca yüz maskesi ve eldivene Fransa tarafından el konulduğunu açıkladı. Şirketin Genel Müdürü Richard Twomey, söz konusu malzemenin Fransa üzerinden İtalya ve İspanya'ya gönderileceğini belirterek, "Fransa, sağlık ürünleri ihracatını yasakladı. Kendi malı olmadığı halde maske ve eldivenlere el koydu. Bu son derece rahatsız edici, yakışıksız bir hareket" ifadelerini kullandı. Twomey, Fransa'nın beklenmedik hareketinden sonra şirketin Çin'den ithal edeceği yeni sağlık malzemelerini, Belçika üzerinden İtalya ve İspanya'ya göndereceklerini kaydetti. Öte yandan Huffington Post'un geçen hafta yayımlanan haberinde, Çin'den ithal edilen ve Almanya üzerinden İtalya'ya gönderilecek maskelere Almanya'nın el koyduğu belirtilmişti.

TRUMP'TAN EL KOYMA KARARI

Koronavirüs salgınının merkezi haline gelen ABD'de N95 solunum maskeleri için kritik bir karar alındı. Başkan Donald Trump, 1950 yılında Kore Savaşı sırasında çıkarılan Savunma Üretim Yasası kapsamında bir karar yayımlayarak, 3M şirketinin N95 maskesi üretim ve dağıtımını devlet kontrolüne aldı. Böylece söz konusu çok uluslu şirket devlet kontrolünde sadece ABD'nin ihtiyaçları için üretim yapacak. Üretim ve dağıtımın koordinasyonunu Federal Acil Durum Yönetim Kurumu üstlenecek. Maskeler FEMA'ya satılacak. Star Tribune'ün haberine göre, bu kararla Trump yönetimi, acil olarak ihtiyaç duyulan hastane maskelerinin dağıtımını hızlandırmak istiyor.