Ülkücü katili AKP’linin milletvekilliği düşmeli

Ülkücü katili AKP’linin milletvekilliği düşmeli
Ülkücü katili AKP’linin milletvekilliği düşmeli

AKP Kars Milletvekili Mahmut Esat Güven’in 1977’de ülkücü Hüseyin Uçar’ı öldürmekten hüküm giymesi ve buna rağ

AKP Kars Milletvekili Mahmut Esat Güven’in 1977’de ülkücü Hüseyin Uçar’ı öldürmekten hüküm giymesi ve buna rağmen 2007’de AKP’den milletvekili seçilmesi kamuoyunda tartışma yarattı. Hukukçular, “Yasanın hükmü açık. Güven’in vekilliğinin düşürülmesi gerekir” diyor.

 

Ülkücü katili Güven’in vekilliği düşebilir
AKP Kars Milletvekili Mahmut Esat Güven’in 1977’de ülkücü Hüseyin Uçar’ı öldürmekten hüküm giymesi, buna rağmen 2007’de AKP’den milletvekili seçilmesi kamuoyunda tartışma yarattı. Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), inceleme başlattığı Güven için hukukçular milletvekilliğinin düşebileceğini söylüyor. Yürürlükteki yasaya göre cinayetten hüküm giyen birisi vekil olamaz. Güven ise “2001’de sabıka düzeltmesi yaptırdım” dedi, ama adli sicil kaydında hala sabıkalı göründüğü ortaya çıktı.

Başbakan’a alkış tuttu
Güven 15 Aralık 1977’de ükücü Hüseyin Uçar’ı sokakta tabancayla öldürdü. Yakalandı, yargılandı, adam öldürmekten 20 yıl hüküm giydi. 9 yıl yattı ve çıktı. 2007’de ise AKP’den milletvekili seçildi. Başbakan Erdoğan, AKP Grup toplantısında “12 Eylül” darbesinin ardından idam edilen gençlerden ülkücü Mustafa Pehlivanoğlu’nun ailesine yazdığı mektubu okuyup ağlarken, onu alkışlayanlar arasında ülkücü katili Güven de vardı.

Beni vuran Mahmut
Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 8 Eylül 1982 tarihinde aldığı kararda şimdi AKP milletvekili olan Güven’in ülkücü genci öldürdüğü tüm ayrıntıları ile anlatılıyor. Tarih 15 Aralık 1977. Öğrenci Mahmut Esat Güven, Kızılay’da ülkücü genç Hüseyin Uçar ile karşılaştı. Önce bir el, ardından da 4 el ateş etti. Uçar hastaneye kaldırıldı, ancak kurtarılamadı. Ölmeden önce hastanede, “Beni vuran Mahmut” dedi. Güven Mimarlar Odası’na kaçtı, iki adet tabanca ile ele geçirildi. Ayrıca tanıklıklarına başvurulan kişiler de Mahmut Güven’i teşhis etti.

9 yıl hapis cezası
Mahkeme, Güven’i, 20 yıl ağır hapis, 10 ay hapis, 416 lira para cezası ve “kamu hizmetlerinden ömür boyu yasaklanması” yönünde mahkum etti. 9 yıl hapiste yatan Güven, bugün Meclis sıralarında oturuyor.

 

Meclis’e nasıl girdi!
AKP kurulurken Mahmut Esat Güven’e “sabıkası yoktur” yazısı verilmiş. Daha sonra da milletvekili seçilerek Meclis’e girmiş. Oysa ki AKP’li vekil, 1977’de adam öldürdüğü için 1982’de hem 20 yıl ağır hapis cezası aldı, hem de ömür boyu kamu hizmetlerinden yasaklandı. Ancak 2007’de vekil seçilirken “sabıka kaydı olmadığı” yönünde YSK’ya belge verdi. Bu ay içinde alınan sabıka kaydında ise Güven’in mahkum olduğu dosyada “adli sicil kaydı vardır” yazıyor.