Ülü'l-emirimiz böyle buyurdu, size ne oluyor!

Ülü'l-emirimiz böyle buyurdu, size ne oluyor!

R. T. Erdoğan''ın 20 Aralık kararı, 24 Ocak kararları, 5 Nisan 1994 kararları gibi, bir tarafa not edilecek.

24 Ocak 1980 tarihinde kararları Turgut Özal aldı. Özal sanıldığı gibi, o sıra siyasî kimlik değildi. Başbakan Süleyman Demirel''di. Süleyman Demirel, Bülent Ecevit''in ardından başbakan olmuştu. Azınlık hükûmeti kurmuş, desteği MSP ve MHP''den gelmişti. Hatta Necmettin Erbakan "Kerhen destekliyoruz." demişti. Yani istemeye istemeye hükûmete kabul oyu vermişti.

Hani, kuyruklardan, ekonomik zorluklardan, almış başını giden anarşiden, kaostan bahsedilir. Ecevit''in bu üçüncü başbakanlığı dönemindedir. Üstelik bu hükûmet, Adalet Partisi''nden bakanlık vaadiyle istifa ettirilen isimlerin desteğiyle kurulmuştu. (İstanbul Florya''da, Güneş Motel''de yapılan pazarlık. "Halkçı" Ecevit, pazarlık için bir lüks oteli değil; ucuz moteli tercih etmişti. Bir tevazu örneği!)

Ecevit beş defa başbakanlığa geldi. Ama kalıcı bir faaliyeti görülmedi.

Hakkını teslim etmeliyiz... Demirel''in yeri ayrı. Yedi defa başbakan oldu. İki seferinde darbeyle gitti. Yedinci başbakanlığının ardından cumhurbaşkanı seçildi.

24 Ocak kararları... Mühendis Demirel, müsteşarı olan mühendis Özal''a tam yetki verdi. "Şu enkazı nasıl temizleyeceksen temizle... Elle tutulur tekliflerle gel. Bütün yetki sende." dedi.

Turgut Özal bir ekip kurdu. Bir istikrar paketi hazırladı. 24 Ocak''ta açıklandığı için bu tarihle anılır. Neydi bu kararlar? Girip kolayca öğrenebilirsiniz. Yazımızın bütünlüğü için birkaçını hatırlatacağız:

- Yüzde 32,7 devalüasyon yapılarak günlük kur ilânı uygulamasına gidildi.

- KİT''lerdeki uygulamaya paralel olarak tarım ürünlerini destekleme alımları sınırlandırıldı.

- Dış ticaret serbestleştirildi.

- İhracat vergi iadesi, düşük faizli kredi, imalatçı ihracatçılara ithal girdide gümrük muafiyeti, sektörlere göre farklılaşan teşvik sistemiyle teşvik edildi.

- Dövize çevrilebilir mevduat uygulamasına son verildi.

- Döviz alım satımı serbest bırakıldı.

- Döviz piyasası üzerindeki kontroller kaldırıldı, faiz oranları serbest bırakıldı ve reel faiz politikasına geçildi.

- Fiyat kontrol ve sınırlamaları kaldırılarak serbest piyasa uygulamasına gidildi.

Dikkat ederseniz, 24 Ocak tedbirlerinde dövizin yeri ayrı.

Türkiye''nin rejimini, anayasasını, uygulama alışkanlıklarını bir tarafa bırakarak birden "şer''î tedbir"e geçince, istikrardan bahsedebilir misiniz?

Bir Müslüman olarak, dinimin gereklerini yerine getirmek isterim, itina da gösteririm. Ama hangi ulemanın içtihadına göre tedbir alacağız?

R. T. Erdoğan! "Nas var, nas!" dedi ortalık karıştı. Fetvacıları bile arkadan geldi!

Reis Bey, ne zaman "Nas var, nas!" dedi, ne zaman "Faiz inecek." dedi, döviz fırladı.

Hani 20 Aralık tedbiri?! 10''a kadar inen döviz, şu anda 14''lerde seyrediyor. Piyasa faizi aldı başını gidiyor.

Erdoğan bir "ülü''l-emir" olarak kararını verdi: "Nas ortada. Nas orada olduğuna göre sana bana ne oluyor? Olaya buradan bakacağız ve adımımızı ona göre atacağız. (...) Neymiş efendim, faizleri düşürüyormuşuz. Benden başka bir şey beklemeyin. Bir Müslüman olarak ''nasslar neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim. Hüküm bu." diyor.

Hiç aklınıza geldi mi? R. T. Erdoğan, "Hüküm bu." sözüyle ülü''l-emirliğini de ilân ediyor. (Bu meseleye sonra girelim.)

Yazarın Diğer Yazıları