Uluslararası havayolu şirketlerinden flaş açıklama. Aşı çıktıktan sonra zorunlu hale gelecek

Uluslararası havayolu şirketlerinden flaş açıklama. Aşı çıktıktan sonra zorunlu hale gelecek
Tüm dünyanın mücadele ettiği korona virüs salgınından en çok etkilenen sektörlerin başında bulunan havayolu şirketlerinden flaş bir açıklama geldi. Buna göre, Avustralya'nın milli havayolu şirketi Qantas'ın CEO'su Alan Jones, korona virüs aşılarının kullanıma hazır hale gelmesinden sonra, uluslararası seferlerde yolcuların aşı yaptırmış olmalarını şart koşacaklarını söyledi.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, korona virüs salgınına karşı geliştirilen aşı adaylarının kullanıma sunulmasının ardından havacılık sektörü yeni bir dönem başlatacak. Buna göre, bazı havayolları seyahat için aşı kartı isteyecek.

AŞI KANITI İSTENECEK

Avustralya'nın milli havayolu şirketi Qantas'ın CEO'su Alan Jones, Avustralya yayın kuruluşu Nine News'a açıklamasında taşıma sözleşmesinde değişiklik yaparak yolcuların uçağa binmeden önce Covid-19 aşısı yaptırdıklarını kanıtlamalarını isteyeceklerini belirtti.

"İÇ HATLARI ŞARTLAR BELİRLEYECEK"

Uluslararası seyahatler için aşı zorunluluğunu gündeme getiren ilk havayolu şirketi olan Qantas'ın CEO'su Jones, "İç hatlarda bunun gerekli olup olmayacağını o dönemdeki koşulların belirleyeceğini ancak uluslararası uçuşlarda, gelen ve giden yolcular için bunun bir gereklilik olduğunu düşünüyoruz" dedi.

AIR ASIA AÇIKLAMA YAPTI

Air Asia Sözcüsü CNN'e yolcular için aşı zorunluluğunu değerlendireceklerini açıklayarak, "Sınırların ne zaman ve nasıl açılacağına hükümetler karar verecek ve yetkili makamlarla iş birliği yapacağız" denildi.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), aşı bilgilerini içeren dijital bir sağlık karnesinin sınırların açılmasında büyük önem taşıdığını duyurdu. Kuruluş, karneyle ilgili çalışmaların son aşamasına geldiğini ve bu yılın sonunda pilot uygulamaya başlanacağını açıkladı.

IATA'DAN AÇIKLAMA GELDİ

IATA, buna bağlı olarak 2021 ilk çeyreğinde uygulamaya geçileceğini belirtti. IATA Genel Müdürü ve CEO'su Alexandre de Juniac, "Sınırlarda çifte kilit var. Uluslararası seferlerde yolcuların karantina önlemlerine gerek duyulmadan seyahat edebilmesini sağlayacak ilk anahtar ise korona virüs testi." diye konuştu.

Bu aşamada aşı zorunluluğunun bir uluslararası standart haline gelip gelmeyeceği bilinmiyor. Aynı şekilde hükümetlerin böyle bir adıma izin verip vermeyeceği ve bunun için yasal zemin bulunup bulunmadığı da belli değil.