Uluslararası Şeffaflık Örgütü: Türkiye yolsuzlukta dibe vurdu

Uluslararası Şeffaflık Örgütü: Türkiye yolsuzlukta dibe vurdu
Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün sıralamasına göre, 2015'te yolsuzluğun arttığı ülkelerden biri de Türkiye. Türkiye, 168 ülkenin değerlendirmeye alındığı "yolsuzluk algı endeksi" 2015 yılı değerlendirmesinde, üç puanlık gerileme ile iki basamak birden düştü.

Washington merkezli sivil toplum kuruluşu Freedom House ise (Özgürlük Evi), senelik Dünya Özgürlük Raporu’nu yayınladı. Raporda Türkiye kısmen özgür olarak nitelendirildi.

Yolsuzlukla mücadelede dünyanın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International), 1995’ten bu yana her yıl yayınladığı Yolsuzluk Algı Endeksi’nin 2015 sonuçlarını kamuoyuna açıkladı.

Türkiye merkezli Uluslararası Şeffaflık Derneği'nin açıkladığı verilere göre, Türkiye’nin Yolsuzluk Algı Endeksi’ndeki notu, 2015 yılında 3 puan birden düşerek 45 puandan 42’ye geriledi. Yolsuzluk Algı Endeksi’nin başlatıldığı 1995 yılında Türkiye’nin notu 41 düzeyindeydi.

Türkiye, 2014 yılında yaşadığı dramatik düşüşle son 6 yıldaki ilerlemesini sıfırlamasının ardından, bu yeni düşüşle de olumsuz konumunu sürdürmüş oldu. Puanı yanında ülke sıralamasında da 2 sıra daha düşüş yaşayan Türkiye, 2014 yılı Endeks’inde 64. sıradan 66. sıraya düştü. Açıklamaya göre, Yolsuzluk Algı Endeksi sıralamasındaki bu düşüş, son yıllarda ilerleme olarak belirtilen tüm reformlarda bunların tersine ve olumsuz olarak değerlendirilen bir gerilemeye işaret ediyor.

“VERİLER, TÜRKİYE’NİN GİTTİKÇE AVRUPA’DAN UZAKLAŞTIĞINI GÖSTERİYOR”

Yolsuzluk Algı Endeksi verileri, Türkiye, bu yılki puan ve sıralamaya göre tüm Avrupa Birliği ülkelerinin gerisinde kalarak gittikçe Avrupa’dan uzaklaştığını gösteriyor. Toplam 19 Doğu Avrupa & Orta Asya ülkesi arasında geçtiğimiz yıl tapeli skandallarla sarsılan Makedonya ile birlikte 3. sırada yer alan Türkiye, G20 ülkeleri arasında ise 10. sıradan 12. sıraya geriledi. Ayrıca Türkiye’nin ismi Endeks’te, Libya ya da skandallarla sarsılan Brezilya gibi geçtiğimiz dört yıl içinde dünya üzerinde en kötü performansı gösteren ülkelerin bulunduğu liste içinde de geçiyor.

Endeks verilerine göre, 2015 Yolsuzluk Algı Endeksi′nde küresel ölçekte ülkelerin yüzde 68’i 50 puanın altında kalıyor. Yolsuzluk algısının en az görüldüğü ülke olarak Danimarka 91 puan ile en üst sırada yer alırken, Finlandiya 90 puan ve İsveç 89 puan ile onu izliyor. Kuzey Kore ve Somali ise 8 puanla yolsuzluk algısının en yüksek olduğu ülkeler olarak belirlendi.

Açıklamada, "Bu sonuçlar, dünya genelinde kamu kuruluşlarının ve yetkililerin daha şeffaf, dürüst ve hesap verebilir politikalar geliştirmeleri gerektiğini açıkça gösteriyor" denildi.

FREEDOM HOUSE RAPORU

Washington merkezli sivil toplum kuruluşu Freedom House (Özgürlük Evi), senelik Dünya Özgürlük Raporu’nu yayınladı. 195 ülkenin değerlendirildiği raporda 86 ülke özgür, 59’u kısmen özgür, 50 ülke ise özgür değil kategorisinde yer aldı. Son 10 yılda 105 ülkede özgürlüklerin azaldığını gösteren raporda, Türkiye kısmen özgür olarak nitelendirildi.

Raporda, geçen yıla göre, sıralamada gerileyen Türkiye’de, muhalefetin, sert hukuk yöntemleriyle bastırıldığı ve acımasız hukuk uygulamalarının arttığı savunuldu.

Gerilemenin nedenleri arasında, Kürt militanlarla hükümet arasında çatışmaların yeniden başlaması; IŞİD’in terör saldırıları ve seçimler sonrası muhalefet üyeleri ve medyasının, hükümet ve destekçileri tarafından sürekli taciz edilmeleri sayıldı.

RAPORDA ERDOĞAN YER ALDI

Avrupa Birliği’nin 2015’e damgasını vuran mülteci krizi ile başa çıkamadığını da yazan Freedom House, kriz üzerinden Türkiye’yi eleştirmeyi sürdürdü. Raporda, mülteci akınını durdurması karşılığında üyeliği tekrar gündeme getirerek, AB’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "baskıcı" faaliyetlerine göz yumduğu belirtildi. Erdoğan’ın bu "baskıcı" faaliyetleri arasında, muhalif basına saldırı ve 1 Kasım seçimleri öncesi Güneydoğu kırsalına düzenlenen askeri operasyonlar gösterildi.

Rapora göre mülteci krizi ve terör olayları, Avrupa’nın temel ilkeleri olan özgürlük, dayanışma ve insan haklarına saygıyı da test etti ve 2015, büyük demokrasilerde yabancı düşmanlığının tetiklendiği bir yıl oldu.

Amerika'nın Sesi'ne göre, Freedom House, en özgür ülkeler arasında yer almasına rağmen Amerika’yı de eleştirdi. Raporda, Amerika'da, Avrupa'daki gibi bir terör ve mülteci krizi yaşanmamasına rağmen, ırksal ve etnik bölünmenin derinleştiğine, fiili olarak okul ve yerleşim alanlarının ayrışmış olduğuna ve İslamofobi ve polis şiddetinin arttığına dikkat çekildi.

Freedom House, küresel anlamda en çok gerilemenin, ifade özgürlüğü ve hukukun üstünlüğü alanlarında gerçekleştiğini açıkladı.