Umarım ben yanılırım ama...

Her devlet kurumunda olduğu gibi üniversitelerde kadrolaşmanın en çok görüldüğü yerlerin başında geliyor. Oysaki 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanununa ve ilgili mahkeme kararlarına göre kişiye özel kadro açılmaz.

YÖK Nisan 2019'da akademik kadro ilanlarında aranan ek koşullara ilişkin açıklama yaptı ve kişiye özel tüm ilanları iptal edebileceğini açıkladı. Kurumdan yapılan açıklamada, üniversitelerin kadro ilanlarında sıralanan ek koşulların bir kişiyi işaret etmesi durumunun Anayasa'nın eşitlik ilkesine ve 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu'na aykırı olduğu vurgulanarak "Atama işlemlerinde rol alan yetkililer açısından idari ve cezai sorumluluklar doğuracağı açıktır" şeklinde açıklamada bulunuldu.

YÖK' ün açıklamasında "Üniversiteler tarafından çıkılan bazı ilanlarda yer alan ek koşulların belirli bir adayı tanımlamaya yönelik ve rekabeti engelleyecek biçimde belirlenebildiği, ataması yapılan kişilerin yayınları ile belirlenen ek koşul arasında büyük benzerlikler bulunduğu ve hatta bazı atamalar için doğrudan ataması yapılan kişilerin yüksek lisans ya da doktora tez başlıklarının ek koşul olarak belirlendiği, bazı ilanlarda açıklanamayacak ölçüde kısıtlayıcı ve rekabeti engelleyici koşullar belirlendiği görülmüştür" ifadeleri yer almaktadır.

Kanunen de eğer özel şart isteniyorsa "objektif ve denetlenebilir" olması gerekiyor.

Daha önce çok eski bir dostum Atatürk Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümüne kadro alınacağını ve bu kişinin isminin hazır olduğunu bildirdi. Neye istinaden böyle bir kanıya vardığını sorduğumda tablolar ile anlattı ve ismi söyledi.

Aradan bir süre geçti takip ettik ve gerçekten o kişi yapılan sınav sonucunda kazandı! Yani adrese teslim ihaleleri görmüştüm. Adrese teslim kadro alımını da ilk defa görüyordum.

Şimdi buna benzer bir durum daha söz konusu…

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi 04 Aralık 2019 tarihinde Öğretim Elmanı alım ilanı yayınladı. Üniversitenin resmi sayfasından ilanı ve aranan şartları görebilirsiniz.

İlandan aldığım bazı kadrolara ait özellikler birebir şahısları tanımlamayan "objektif ve denetlenebilir" kriterler değil. İlanda yer alan özel şartların çoğu kadroya alınması planlanan kişilerin yüksek lisans veya tez konuları ile birebir örtüşüyor.

Mesela birkaç örnek vermek gerekirse…

Tıp Fakültesine Göz Anabilim Dalına açılan profesör kadrosu için "Psoriasis ve KOAH da görsel uyarılmış potansiyel ve görme alanı üzerine çalışmalar yapmış olmak" şartı isteniyor. Bu şartı sadece H.D.D. adlı kişi taşıyor. Psöriasis deri hastalığıdır, KOAH da kronik bir akciğer hastalığıdır. Göz profesörü olmak için bu hastalar üzerinde özelleşme şartı olmamalı. Zaten göz anabilim dalında da hiç profesör bulunmuyor. Bu kadara özel şart konması, başka birinin başvurmasına engel olmak içinç...

İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimlerine de 1 adet doçent kadrosu açılmış. Özel şart "Rus Ortodoks kilisesi için çalışmaları olmak." Bu kadro için gereken özellik sadece Ş.M.D. adlı kişide var.

Aynı bölüm için başka bir kadro için özel şart da "Alevilik üzerine çalışmaları olmak" Bu kadro için de gerekli şartları H. C.Taşımaktadır.

Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Müzik Eğitimi Anabilim Dalına açılan Doçent kadrosunun özel şartı "Müzik öğretmenliğine güdülenme ile ilgili çalışmaları olmak." Bu şartı ise Ö.O. sağlıyor.

Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü, Türkiye Cumhuriyeti Anabilim dalına 1 adet doktor öğretim üyesi kadrosu açılmış.

Bir başka özel şart "20.yy spor tarihi ve 27 Mayıs darbesi ile ilgili çalışmaları olmak." Bu şartı da F.K. adındaki akademisyen taşıyor.

Sonuç olarak açılan kadro ilanının birçoğu adrese teslim…

Son tarih 26 Aralık…

Umarım ben yanılırım…

 

Yazarın Diğer Yazıları