Ümit Özdağ: "Bu hiçbir diplomatik teşkilatın başına gelmemiş bir vahşettir"

Ümit Özdağ: "Bu hiçbir diplomatik teşkilatın başına gelmemiş bir vahşettir"
MHP Genel Başkan Adayı Özdağ, 28 Ocak 1982 tarihinde Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan’ı alçakça katleden terörist Hampig Sasunyan'ın serbest bırakılmasıyla ilgili açıklama yaptı. Özdağ, "Bu bir vahşettir. Serbest bırakılması kabul edilemez" dedi.

MHP Genel Başkan Adayı ve Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Ümit Özdağ, Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan'ı şehit eden Hampig Sasunyan'ın serbest bırakılmasıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

İşte Özdağ'ın açıklaması:

28 Ocak 1982 tarihinde Los Angeles Başkonsolosumuz Kemal Arıkan’ı hain bir saldırıyla katleden Ermeni terörist Hampig Sasunyan’ın tahliye talebi, 14 Aralık 2016 tarihinde Kaliforniya’da gerçekleşen şartlı tahliye duruşmasında kabul edilmiştir. Bu kararın Türk-Amerikan ilişkilerinde bir kriz yaşandığı dönemde kabul edilmesi tesadüf değildir. Bu karar Türk Milleti’ni çok derinden yaralayacağı gibi krizden geçen Türk-Amerikan ilişkileri üzerinde de olumlu etki yapmayacaktır.  

Bundan 34 yıl önce Türkiye’nin Los Angeles Konsolosu Kemal Arıkan’ı öldürmekten ABD’de ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Ermeni Terör Örgütü üyesi 53 yaşındaki Hampig Sasunyan’ın, son duruşmada tahliye talebinin kabul edilmesi tüm dünyanın temel sorunu olan, terörün önlenmesi çabalarına vurulmuş büyük bir darbedir. Irak ve Suriye’de terörle mücadele ettiğini söyleyen bir ülkenin Suriye’de Türkiye düşmanı bir terör örgütüne yardım ederken diğer taraftan Amerikan devletine canı emanet edilmiş bir Türk diplomatının hayatını koruyamadığı gibi şimdi serbest bırakması kabul edilebilir değildir. 

1982 yılındaki hain saldırı, Türkiye’nin Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan aracının içinde kırmızı ışıkta beklerken gerçekleştirilmiştir. Saldırganlar, Amerika’ya Lübnan’dan göç eden iki ailenin Ermeni asıllı oğulları olan Hampig Sasunyan (19), diğeri de Krikor Saliba’dır (20). 

Olayın ardından cinayeti Ermeni Soykırımı’na Karşı Adalet Komandoları (JCAG) isimli terör örgütü üstlenmiştir.

Saldırganlardan Saliba Lübnan’a kaçmış, Sasunyan ise birkaç saat sonra evinde yakalanmıştır.

Sasunyan mahkemede “Suçsuzum” demiş fakat yargılama sonunda jüri Sasunyan’ı suçlu bulmuştur.

Mahkeme, Sasunyan’ın cinayeti Arıkan’ın etnik aidiyetinden dolayı işlediğine hükmedip bu yüzden şartlı tahliye imkânını da elinden almıştır. Ömür boyu hapse mahkûm edilen Sasunyan, Amerika’daki Ermeni örgütleri tarafından “kahraman” muamelesi görmüş ve 2002 yılında Arıkan’ı öldürdüğünü kabul edip özür dilemiştir. Mahkeme de bunun karşılığında Arıkan’ı etnik kökeni nedeniyle öldürdüğü yönündeki hükmü iptal edip Sasunyan’a şartlı tahliye hakkı vermiştir. Kararın ardından 2006’daki Şartlı Tahliye Kurulu’nun karşısına geçtiği ilk oturumda, topluma yönelik oluşturduğu tehlike ve halk güvenliği açısından Sasunyan’ın tahliye edilmemesine karar verilmiştir. 2010 ve 2013 yılındaki şartlı tahliye duruşmalarından da Sasunyan lehine karar çıkmamıştır.

Türk düşmanlığı ve nefret temeli üzerine inşa edilen Ermeni milliyetçiliği 1970 ve 1980’lerde Ermeni terörünü doğurmuştur.

Ermeni terör örgütleri 1975’te başlayan ve 1986’da sona eren eylemleri sırasında, 32’si Türk diplomatı, görevlisi ve aile ferdi olmak üzere toplam 70 kişinin ölümüne, 524 kişinin yaralanmasına neden olmuş, 105 kişiyi rehin almış ve 208 bombalama eylemi gerçekleştirmiştir.

Dört farklı kıtada Türk büyükelçilerine yönelik gerçekleştirilen suikastlar, dünya tarihinde başka hiçbir diplomatik teşkilatın başına gelmemiş büyük bir vahşettir. Bu suikastlar sonucu şehit olan diplomatlarımız adına Ankara’da bir şehitliğimiz bile oluşmuştur.

1915 tehcirinin aslında bir “soykırım” olduğu görüşünün kamuoyuna benimsetilmesi için başlayan terör eylemlerinden ilki 1973 yılında gerçekleşmiş, Los Angeles’ta Türk Başkonsolosu Mehmet Baydar ile Yardımcısı Bahadır Demir katledilmiştir.

Katilin kurbanlarıyla hiçbir sorunu olmaması ve onları sadece, sözde Ermeni soykırımından “sorumlu” bir devletin temsilcileri olduğu için öldürmesi ilgi uyandırmış ve Amerikan basını, olayın öncesi hakkında bilgi vermek için, soykırım iddialarından bahsetmiştir. Bu olay Ermeni militanlarında sözde “davalarını” duyurmak için Türk diplomatlarını katletme fikrini doğurmuş ve Türk diplomatlarına saldırılar devam etmiştir.

Ermeni terörizmi, Ermenilerin 1915 yılında Türkler tarafından soykırıma uğratıldığı yalanının dünya kamuoyuna duyurulması amacını taşımıştır.

Ermeni terörü sayesinde Batılı ülkelerin kamuoyunda Ermenilerin Türkler tarafından bir soykırıma uğratıldıkları hakkında bir kanı yerleşmiştir. Bazı ülke ve uluslararası kuruluşların parlamentoları Ermeni soykırım iddialarını tanıyan kararlar almaya başlayarak, Türkiye için yeni bir Ermeni sorunu yaratmışlardır.

Terörist bir faaliyet sonucu işlediği cinayet nedeniyle ömür boyu hapse mahkûm edilen Sasunyan’ın şartlı tahliyeyle serbest kalacak olması gayri hukuki, siyasi bir karardır. Tüm dünya vatandaşlarının muhatabı olduğu terörizmle mücadele, politik menfaat ve yönlendirmelerden bağımsız olarak ele alınması gereken hayati bir damardır.

Kaliforniya Valisinin onayına bağlı olarak hayata geçecek olan ve temyize açık bulunan bu karardan dönülmesini sağlamak Türk milletinin kutsal değerlerinden en önemlisi olan şehitlerimizin aziz hatıralarına karşı büyük bir sorumluluktur. 

Ermeni terörünün kurbanı olan Başkonsolos Arıkan ile tüm şehit diplomatlarımızın ailelerini ve aynı zamanda Türk milletini derinden yaralayacak bu kararın karşısında durmak tüm Türk milletinin ve hükümet yetkililerinin vazifesidir.

İlgili Haberler