Ümraniye'de metro inşaatında göçük

Ümraniye'de metro inşaatında göçük
Ümraniye'de metro inşaat sahasının da olduğu caddede göçük meydana geldi. Olayda 2 güvenlik görevlisi hayatını kaybetti. Yaşanan göçüğün ardından açıklamalarda bulunan İBB Başkanı Uysal, "İhmal varsa gerekli işlemler yapılacaktır" dedi.

Parseller Mahallesi Kesikkaya Caddesi'nde büyük bir gürültüyle çöküntü oldu.  Dudullu-Bostancı Metro Hattı şantiyesinin yanındaki yolda yaşanan göçük sonrası 10 metre çapında, 7-8 metre derinliğinde çukur açıldı. 

Çöküntünün meydana geldiği yerin yanında bulunan siteye ait güvenlik kulübesi ile şantiyeye ait konteyner de göçükte kaldı. 

Kulübenin içinde 2 kişinin bulunduğunun söylenmesi üzerine arama kurtarma çalışmasına başlandı. Drone ile havadan görüntülenen göçük alanında itfaiye, polis ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin çalışmaları sürüyor. Çevredeki binaların tedbir amaçlı tahliye edildiği olay yerine çok sayıda sağlık ekibi sevk edildi.

KÖTÜ HABER GELDİ

Arama çalışmaları neticesinde göçükte toprak altında kalan iki güvenlik görevlisinin cansız bedenine ulaşıldı.

PANİK YAŞANDI, DOĞALGAZ KESİLDİ

Öte yandan, çevreye doğalgaz kokusu yayılması üzerine vatandaşlar sokağa döküldü. Olay yerine çağrılan doğalgaz ekipleri caddedeki gaz akışını kesti. Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can da olay yerine gelerek incelemelerde bulundu ve yetkililerden bilgi aldı.

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDEN AÇIKLAMA

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada ise çökmenin, Dudullu-Bostancı Metro Hattı'nın Parseller İstasyonu ile Depo Sahası arasındaki tünel imalatlarının, istasyon tarafındaki son genişletme etabında meydana geldiği bildirildi. 

İstasyon kazı destek sisteminde herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığı duyurulan açıklamada, "Çöken kısım istasyon dışında; yol altında, site önünde yer almakta olup siteye ait güvenlik kulübesi oluşan boşluğa düşmüştür. Alınan ilk bilgilerde güvenlik kulübesi içerisinde 2 kişinin bulunduğu ifade edilmiş olup kurtarma çalışmalarına devam edilmektedir." bilgisi paylaşıldı.

Açıklamada, İBB raylı sistemler, AKOM, itfaiye, yol bakım, İSKİ, zabıta, 153 Yerinde Çözüm ekiplerinin 10 araç ve iş makinesi, 38 personel ile olay yerinde çalışmalarını sürdürdüğü aktarıldı. 

Çalışmalar sırasında çevredeki bina ve yol ölçümlerinin düzenli olarak kontrol edildiği belirtilen açıklamada, "Yapılan kontrollerde olay öncesinde herhangi bir deformasyon gözlenmemiştir. Çevredeki 3 bina tedbir amaçlı boşaltılmıştır. Meydana gelen çökmenin zemin altında oluşan boşluktan kaynaklanabileceği tahmin edilmektedir." ifadelerine yer verildi.

İBB BAŞKANI UYSAL'DAN AÇIKLAMA

Metro inşaatında yaşanan çökmeye ilişkin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’dan da açıklama geldi.

Uysal'ın açıklaması şöyle:

"Bu alanda göçük meydana gelmiş. Onun öncesinde bir hareketlilik yok. Bunun ayrıntıları teknik incelemeden sonra çıkacak. Baktığımızda öncesinde bir hareketlilik yok. Tünel yapılmış, bitmiş. Değişik sebepleri olabilir. bunların içinde, buradaki tünelle üst kot arası 17 metre. Bu 17 metre arasında ayrı boşluk olabilir. Bunun incelemeleri yapıldıktan sonra açıklanacaktır.

Dinamit patlatacak bir durum söz konusu değil. Şu anda tünel bitmiş, makas genişletme çalışması var. Gördüğünüz gibi buradaki istasyon alanının hemen bitişindeki bir alan.

İçerisinden kaçma imkanı dahi olmayan bir hareketlilik olmuş. Bunun sebebine bakılıyor. Alttaki boşluktan olabilir, zeminin hareketinden kaynaklı olabilir.

Ben gece 02,30 civarlarında haberdar oldum. O saatten sonra bütün ekibimiz seferber oldu. Çalışmaya devam ediyorlar. İki kardeşimiz vefat etti.

Bugüne kadar metro inşaatlarında ölümlü bir göçük olmamıştı. Ola ki daha öncesinden yerleştirilen sensörlerde arıza vesaire, ihmal varsa; ihmali olanlarla ilgili gerekli işlem yapılacaktır.

Bu kadar ani hareketliliğin de sebebinin ortaya çıkarılması gerekiyor.

Bir kardeşimizin cenazesine ulaşıldı, diğerine ulaşılmak üzere. Ailelerin acılarını paylaşıyoruz, yanlarındayız. Geçmiş olsun diyorum."

BİR AÇIKLAMA DA ÜMRANİYE BELEDİYE BAŞKANI CAN’DAN

Göçükle ilgili bir açıklama da Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’dan geldi.

Dudullu-Bostancı Metro Hattı şantiyesinin yanındaki yolda gece saatlerinde meydana gelen çökmeyle ilgili açıklama yapan Ümraniye Belediye Başkanı Can şunları söyledi:

 “Üsküdar-Çekmeköy metromuz geçtiğimiz günlerde açıldı ve bu hatta dikey olarak bağlanan Kadıköy-Kartal metro hatları var. Bununla beraber Dudullu hattı da çalışması aşamasında. Parseller durak istasyon çalışmasının depoya giden bölümünün başlangıcında hangi şartlarda nasıl oluştuğunu henüz bilmediğimiz bir göçük meydana geldi. 2 kişi vefat etti. Ben ailelerine baş sağlığı diliyorum. Arzu edilmeyen bir şey ama bu hizmeti yaparken böyle şeyler olabiliyor. Detaylı açıklamayı metro inşaatını yapan firma verecektir.”

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan yazılı açıklama ile Ümraniye'de meydana gelen ve 2 kişinin ölümüne neden olan göçükle ilişkin soruşturma başlatıldığı duyuruldu. Açıklamada göçüğün dün saat 23.30 civarında meydana geldiği belirtildi. Göçük altında kalan kişilerin Günay Halat ve Mehmet Altun isimli özel güvenlik görevlileri olduğu bilgisine yer verilen açıklamada, bölgede AFAD, AKUT ve itfaiye görevlilerince yapılan çalışmalar sonucu saat 08.30 civarında Mehmet Altun'un cesedine ulaşıldığı, Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılan adli muayene sonucu ölüm sebebi belirlenemediğinden cesedin İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığı'na gönderildiği belirtildi. 

SORUMLULARIN TESPİTİ İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATILDI

Günay Halat'ın cesedinin ise saat 14.30 sıralarında çıkarıldığı belirtilen açıklamada, "Cumhuriyet Başsavcılığımızca ilgili kolluk birimlerine olay yerinde kapsamlı inceleme yapılması, inşaatın sahibi, teknik sorumlusu, personelden sorumlu görevliler ile ilgili diğer kişilerin kimliklerinin tespiti ve savunmalarının alınması, tanık beyanlarına başvurulması ve olay anına ait kamera görüntülerinin temin edilip incelenmesi yönünden talimat verildi" denildi