Umut sadece umut

Son aylarda genellikle kötü haberler duymak zorunda kaldık. Acı olaylar oldu. Yıldık mı yılmadık... Sanat alanında yaşanan olumsuzluklar benim için bardağı taşıran son damla oluyor. Kültür sanat değil miydi bizi birbirimize bağlayan? Bize anlayışı, hassasiyetimizi hatırlatan... Dün okuduğum haber bana kendimce adına "umut" koyduğum Eylül ayına yakışmadı.

Mürşid Ağa Bağ isimli bir oyuncu, Millî Eğitim seminerine katılıp, Yeşilçam oyuncularına hakaret etmiş! Öğretmenler için hazırlanan seminer programında "Sanat ve Toplum" başlıklı söyleşi için konuşmacı olan Bağ, bir zamanlar Said Nursi'yi canlandırmasıyla ünlenmiş. Sözlerine dayanamayarak salonu terk eden öğretmenlerin anlatımlarına göre Bağ konuşmasında, Fatma Girik'in filmlerinden kendince erotik bulduğu bazı sahneler izletmiş ve Yeşilçam'ın sanat algısının bu olduğunu söyleyerek ahlaki değerlere uymadığını söylemiş. Müjdat Gezen hakkında alkolik ve tacizci ifadelerini kullanırken Yıldız Kenter hakkında da hakaretlerde bulunmuş. Ne olur şaka olsun! Böyle bir sanat semineri olabilir mi? Buna kimler izin verdi? Neden hâlâ bir açıklama yapılmıyor? Dünyayı düzeltebilecek tek şey olan sanatı da ne zaman kirletmeye başladık?

***

Türkiye'deki ören yerlerinin giriş ücretlerine yaklaşık yüzde 50 civarında zam geldi. Şanlıurfa Müzesi'ne, Topkapı Müzesi'ne, Ayasofya'ya, İzmir Efes Örenyeri'ne girmek artık daha da zor... MüzeKart'ım var diye de çok sevinmemek lazım. Zira karta da yüzde 40 zam geldi. Keşke kültürümüzden çıkarmasalar bu zor günlerin acısını... Çünkü bizi ancak tarih, sanat, edebiyat ve bilim iyileştirir.

***

Güzel haberlerim de var... Canım ülkemin önde gelen konservatuvarlarından sınavla seçilen 81 genç müzisyenden oluşan Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası, Avrupa turnesine çıkıyor. Her yıl Avrupa'nın seçili festival ve konser dizilerine konuk olan genç müzisyenler, bu yıl da toplam 8 konser verecek. Avrupa'da yaşayan okurlarımız denk gelirse benim yerime de bu genç arkadaşlarımızı ayakta alkışlasınlar lütfen. Dostluk, barış, mutluluk, aşk, hepsi ve dahası sanatta, yürüyelim arkadaşlar!

***

Bu haftanın alkışı Almanya'da düzenlenen 'Jugend Musiziert' yarışmasında müzik kategorisinde birinci olup, ayrıca kemanla çaldığı eserle 'Wolfgang Amadeus Mozart' ödülüne layık görülen 13 yaşındaki Ali İnsan'a... Keman eşliğinde seslendirdiği 'Altın Yüzüğüm Kırıldı' türküsüyle de sosyal medyada büyük beğeni toplayan genç yeteneğimiz paylaşım rekorları kırıyor. Güzel haberlere ne kadar da açmışız, gurur duydum. Yolun açık olsun Ali İhsan...

Yazarın Diğer Yazıları