UNESCO’nun koruma altına aldığı alana bina diktiler!

UNESCO’nun koruma altına aldığı alana bina diktiler!
Artvin’de UNESCO’nun koruma altına alınan ormanlık alana yapılan beş katlı bina tepki çekti. Söz konusu binanın lojman olarak kullanılacağı öne sürülürken, binanın Valilik bütçesi ile yapıldığı öğrenildi.

Artvin'in Borçka ilçesinde UNESCO tarafından “İnsan ve Biyosfer Programı” koruma ağı alanı içerisine alınan Camili (Macahel) köyünde Artvin Valiliği'nin izniyle 5 katlı bina yapıldı. Binanın Milli Bakanlığı lojmanı olduğu ileri sürüldü. Macahel Biyosfer Rezerv Alanı Koruma ve Geliştirme Derneği Başkanı Kemal Özdoğan, binanın valilik bütçesiyle yapıldığını söyledi. Borçka belediye Başkanı Ercan Orhan ise "Devlet kendi eliyle yasakladığı çalışmayı kendisini yürütüyor"

ÖĞRETMENLER İÇİN LOJMAN

Sözcü gazetesinin haberine göre, Karçal Dağı eteklerinde Gürcistan sınırında bulunan Camili (Macahel) köyü, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından, “İnsan ve Biyosfer Programı” koruma ağı alanı içerisine alındığını dile getiren Macahel Biyosfer Rezerv Alanı Koruma ve Geliştirme Derneği Başkanı Kemal Özdoğan, bölgenin uluslararası bir öneme sahip olduğunu dile getirdi.

Yasal bazı boşluklardan dolayı bölgenin yok edilmeye başladığını söyleyen Özdoğan, “Başka binalarda yapıldı. Bu da 1 yıl önce inşaatına başlandı, yeni bitti. Maalesef ki bu çirkin görüntü karşısında içimiz acıyor. Bu bölgedeki kamu binaları aşağı yukarı böyle yapılıyor. Böyle başka binalar da var. Biyosfer alanlarla ilgili Türkiye'de mevzuat hâlâ onaylanmadığı için askıda duran bir konu var. UNESCO tarafından tanınmış, onaylanmış ama iç hukukta karşılığı yok.
10 yıldır bu konuda bir gelişme olmadı. Bu binada Milli Eğitim Bakanlığı lojmanı. Özel idarenin bütçesiyle yapılıyor. Doğayı devlete karşı, devlete rağmen korumaya çalışmak gerçekten çok zor. Hukuki boşluk olsa dahi kamu projeleri yapılırken hassas olunması gerekiyor. Devleti bu konuda daha hassas olmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

DEVLET DAHA HASSAS OLMALI

Borçka Belediye Başkanı CHP’li Ercan Orhan kendisinin de öğretmen olduğunu hatırlatarak, “Ben öğretmenken oranın ne olduğunu sorduğumda bana da lojman olduğunu söylediler. Milli Eğitim'in öğretmenlerine lojman yapıyorlar. Devlet kendi eliyle yasaklamış olduğu çalışmayı kendisi yürütüyor. Devlet doğaya karşı daha hassas olmalı” diye konuştu.

İlgili Haberler