Üniversiteler açıldı bölümler kapatıldı

Üniversiteler açıldı bölümler kapatıldı
Hükümetin üniversite sayılarını 'bölerek çoğaltma' uygulaması amacına ulaşmadı. MEB'in verilerine göre 2018 yılında öğretim üyesi olmadığı için üniversitelerde 684 bölüm kapatıldı.

Türkiye genelinde yeni üniversiteler açılmaya devam ederken, aynı hızla çok sayıda üniversite bölümü de öğretim üyesi olmadığı için kapatıldı. Sözcü'de yer alan habere göre, MEB, 2018’de öğretim üyesi olmadığı için üniversitelerde 684 bölümün kapatıldığını açıkladı. 73 devlet üniversitesinde öğrenci sayısı az olan 294 ikinci öğretim programı da iptal oldu.

Hem yeni üniversite açılması hem de bazı üniversitelerin bölünerek çoğaltılması amacına ulaşmadı. Birçok bölüm öğrenci ve öğretim üyesi yokluğundan kapatılmak zorunda kaldı. 2018 yılında 684 bölüm ‘öğretim üyesi olmadığı' için kapatıldı. İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, üniversite sayısındaki artış ile tercih edilmeyen bölümleri soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. Öztürk, önergesinde “Özellikle mevcut olan üniversitelerin bölünerek üniversite sayısının çoğaltılmasındaki bilimsel/akademik açıdan faydaları nelerdir?” sorusuna yer verdi.

"ÜNİVERSİTENİN ADI VAR KENDİ YOK"

Öztürk'ün önergesini Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk cevaplandırdı. YÖK'ten alınan bilgiye göre şu ifadeler yer aldı: “2018 yılında 73 devlet üniversitesinde lisans ve önlisans programlarına kayıt olan öğrenci sayısı 10 ve altında olan 294 ikinci öğretim programının kapatılarak öğrencilerin birinci öğretime aktarıldığı, ayrıca 112 devlet üniversitesinde bölüm kurulmuş olmasına rağmen öğretim üyesi sayısı yetersiz olan veya hiç öğretim üyesi bulunmayan doluluk oranı düşük 684 bölümün kapatıldığı belirtilmektedir.”

İlgili Haberler