Ünlü ekonomist Cüneyt Akman kısa zamanda olacakları açıkladı. Sorulara tek tek cevap verdi

Ünlü ekonomist Cüneyt Akman kısa zamanda olacakları açıkladı. Sorulara tek tek cevap verdi
Ünlü ekonomist Cüneyt Akman, kısa zamanda olacakları açıkladı. Enflasyonun çözümü için politika faizini artırmanın nelere yol açacacağını tek tek anlattı.

Ünlü ekonomist Cüneyt Akman, enflasyonu durdurmak için, politika faizinin enflasyon oranına yükseltilmesinin işe yarayıp yaramayacağının cevabını verdi.

Sosyal medyadan paylaşımlarda bulunan Akman, "Politika faizi meselesinde iş o hale geldi ki, enflasyonu durdurmak için politika faizini enflasyon oranına sadece yakın seviyeye bile yükseltsek binlerce firma gümbür gümbür batar. Hastalığı ileri seviyesine kadar tedavi etmezseniz normal tedavi de artık işe yaramaz" ifadelerini kullandı.

Akman, paylaşımlarına şöyle devam etti:

"Hastalığın" ileri aşamalarına kadar seyredilmesi hâttâ teşvik edilmesi normal tedavinin artık işe yaramayışını garantilemekle kalmaz; hastalığın kendini yeniden üretmesini, bir kısır döngüyü de garanti eder. Ekonomik bir hastalık sayılabilecek enflasyon bunun iyi bir örneğidir.

Enflasyonu durdurmak için para arzının çeşitli yöntemlerle kısılması ortodoks teoride standart çare olarak gösterilir. Fakat sorun şu ki enflasyonist ortamda sadece para arzı arttığı için fiyatlar artmaz, fiyatlar arttığı için de (para talebi ve dolayısıyla) para arzı artar."

SORU SORANLARA TEK TEK CEVAP VERDİ

Bir takipçisinin "Kayyum 20 milyon Euro ile ortadan kaybolmuş , ekonomistler hala politika faizi enflasyon filan diyorsunuz" sorusunu yanıtlayan Akman, "Ne diyelim peki? Enflasyonla cebimizden her yıl mesela 20 milyar euro çalınıyor. İlk bakışta hemen görülmüyor diye susalım mı? Enflasyon tarih boyunca icat edilmiş en büyük hırsızlık yöntemidir" dedi.

Başka bir kullanıcının, "Sevgili hocam, o firmalar benim TL tasarrufum ile fonlanıyor. Yani benden çaldıklarıyla. Yani ben batıyorum bu arada. Adalet bunun neresinde. TL tasarruf yapanlar katledildi ne yazık ki" sorusunu da yanıtlayan Akman, "Tasarruf yatırım ilişkisi çok kompleks ve dinamik olduğundan dediğiniz doğru olsa bile toplu batışlar -olayda hiç dahliniz olmadığı halde- sizin tasarruflarınızın da yok olmasıyla sonuçlanabilir. Bireysel hastalıkların tersine toplumsal hastalık tedavisi biraz daha farklıdır" diye yazdı.

Aynı kullanıcının "Fıkrayı bilirsiniz hocam; ....Balondaki aşağıdaki adama seslenmiş. Siz iktisatçı mısınız? Bisikletteki adam nasıl bildiniz, diye sormuş. Balondaki adam yanıt vermiş; söyledikleriniz doğru, ama bir işe yaramıyor. Kısacası TL tasarruf yapan enayidir diyorsunuz" çıkarımına ise, 

"Ben öyle demiyorum ama o hale getirdiler maalesef. Fıkraya gelince iktisatçılarla dalga gecen ve çoğu da iktisatçılarca üretilmiş epeyce fıkra vardır. Bir ihtimal işe yaramasalar bile en azından iktisatçıların sosyal bilimciler arasındaki en matrak tipler olduğunu ispatlar" ifadeleriyle yanıt verdi.

İlgili Haberler