Her dediği çıkan ekonomist Meriç Köyatası BDDK kararı sonrası olacak büyük olayı açıkladı

Her dediği çıkan ekonomist Meriç Köyatası BDDK kararı sonrası olacak büyük olayı açıkladı
Ünlü ekonomist Meriç Köyatası, BDDK’nın TL ticari kredi kullanımına getirdiği yeni koşullardan sonra oluşacak yeni ekonomik tabloyu ve dolar geleceğini değerlendirdi. Köyatası; “BDDK kararı sonrası, hayali ithalat patlar, yurt dışına sermaye kaçar. Doların değeri mi düşer, yoksa kendisi karaborsaya mı düşer? İki gün içinde belli olur.” dedi…

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu''nun (BDDK) dün akşam piyasalar kapandıktan sonra açıkladığı karar, döviz kurlarında sert dalgalanmayı da beraberinde getirdi.

BDDK''nin, TL ticari kredi kullanımına getirdiği yeni koşullardan Dolar/TL''de dün akşam saatlerinde keskin bir düşüş yaşandı.

Ekonomist Meriç Köyatası, BDDK''nin kararını ve dolar kurunun geleceğini değerlendirdi.

Kişisel Youtube kanalında açıklamalarda bulunan Köyatası şunları söyledi:

"BEKLEDİĞİMDEN DAHA KÖTÜSÜ GELDİ"

“BDDK kararı sonrası, hayali ithalat patlar, yurt dışına sermaye kaçar. Doların değeri mi düşer, yoksa kendisi karaborsaya mı düşer? İki gün içinde belli olur.

İyimser senaryo 1994 -2001 gibi bir kriz, kötümser senaryo 1980 öncesi yokluk ve karaborsa dönemi.  Şirketler dolar mı satar yoksa ithalata mı yüklenir? Şirketlerin hayali ithalat ve yurt dışına para çıkarma yöntemi...

BDDK’nın kararı benim beklediğim keriz silkeleme operasyonu değildi. Daha beteri geldi… Konvertibiliteye son. Türkiye sermaye kontrolü ile birlikte, Kuzey Kore, Afganistan, İran Modeline geçiyor…

Ciğeri açıkta bırakırsanız, kedi yer. Krediler için 60 puan negatif faiz uygularsanız, şirketler gider döviz alır. Bahane aramayın. Merkez Bankası’nda döviz bitti. Şirketlerin dövizlerine göz diktiniz. Sırada gerçek kişiler mi var?”

TİCARİ KREDİDE DÖVİZ ŞARTI

BDDK kararına göre, döviz varlıklarının TL karşılığı 15 milyon TL’yi aşmayan şirketlere kredi kullanım durumunda vade boyunca döviz varlıklarını 15 milyon TL''nin üzerine çıkarmama şartı getirildi.

15 milyon TL üzeri döviz nakdi varlığı bulunan şirketler ise bu varlıkları aktiflerinin ya da satış hasılatının yüzde 10’unu aşması durumunda yeni nakdi TL ticari kredi kullanamayacak. Bu engeli aşmak için şirketin döviz satması gerekecek.

İlgili Haberler