Ünlü ekonomistten dolar kuru için şok açıklama. Rahip Brunson krizinden beteri geliyor dedi, tarih verdi

Ünlü ekonomistten dolar kuru için şok açıklama. Rahip Brunson krizinden beteri geliyor dedi, tarih verdi
Yeniçağ ekonomi yazarı Evren Devrim Zelyut Youtube'da yayınladığı vidoda çok konuşulacak bir dolar iddiasında bulundu. Zelyut, dolar kurunda Rahip Brunson krizinden daha beter bir durumun 11 Aralık'ta geleceğini belirtti.

Yeniçağ yazarı ekonomist Evren Devrim Zelyut’tan çok konuşulacak bir dolar iddiası geldi. Ünlü ekonomist Youtube'da yayınladığı videoda, ABD ile Türkiye arasında yaşanan ‘Papaz Krizi’yle birlikte zirve yapan dolar kuru için “Papaz krizinden beteri 11 aralıkta geliyor” iddiasında bulundu.

Evren Devrim Zelyut son videosunda dövizi yakın geçmişte etkileyen süreçleri ele alırken aynı zamanda 11 Aralık’ta Avrupa Birliği Liderler Zirvesinin Türkiye’ye yaptırım kararı için toplandığını belirtti.

DOLAR/TL ÜZERİNDE SALLANAN YAPTIRIM TEHDİTLERİ

Evren Devrim Zelyut söz konusu videosunun açıklama bölümüne "11 Aralık Türk ekonomisi için bir dönüm noktası olacak! Euro/TL ve Dolar/TL üzerinde sallanan yaptırım tehditleri gerçeğe dönmek üzere!” dedi ve şunları söyledi;

Neden 2018 Rahip Brunson krizinden kötü olur şundan dolayı arkadaşlar. Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmaları yüzünden Avrupa Birliği liderlerinden Türkiye’ye yönelik bir yaptırım yapılması için bir çağrı yapıldı. Avrupa Birliği Liderler Zirvesi de 10 -11 Aralık’ta toplanıyor. Bizim için 11 Aralık tarihi dolar kurunun fırladığı 2018 Ağustos ayı kadar önemli.

Evren Devrim Zelyut 11 Aralık’ta çıkacak bir yaptırım kararıyla Türkiye ihracatının çok büyük darbe alacağını belirtti.

Zelyut Türkiye’nin ihracatının yarısından fazlasının Avrupa üzerinden olduğunu ifade ederken böyle bir durumda zaten ekside olan Merkez Bankası’nın dolar rezervlerinin çok daha kötü duruma geleceğini ifade etti.

Alınacak bir yaptırım kararının aynı zamanda Turizm gelirlerini de vurabileceğini açıklayan Zelyut turistlerden elde edileceği dolar miktarının da düşeceğini öne sürdü.

11 Aralık’taki zirveden yaptırım kararı çıkmasıyla dolar kurunun euro kurunun yukarı çıkmasının bir marifet olmadığı söyleyen ünlü ekonomist “Hem hakkımızı savunacağız hem de karşı taraftaki bloğu çatlatmaya çalışacağız” uyarısında bulundu.

DOLAR NEDEN 7.80’İN ALTINA İNMİYOR?

Videosunun son bölümünde bir dolar kuru analizi yapan Zelyut şunları söyledi:

“Katar parası, borç para gibi Bütün bu yapılanlara rağmen dolar kuru 7.80’in altına inmiyor. Neden ben size hesabı yapayım. Merkez Bankası’nın net rezervi 7 milyar dolar. Alınan borç yani swap 61 milyar dolar. 61milyar dolardan 7 milyar doları çıkardığımız zamanda Merkez Bankası’nın net eksi 54 milyar dolar içerde olduğu gözüküyor. Merkez Bankası’nın rezervleri eksi 54 milyar dolar seviyesindeyken ABD’den CAATSA yaptırımı, bir kamu bankamıza dava, 11 Aralık’taki Avrupa Birliği Lider Zirvesi’ndeki yaptırım konusu dolar kurundaki düşüşlerin önüne geçiyor"