Selçuk Geçer'in dolar kuru tahmini korkuttu: Bu kafayla dolar 500 olur

Selçuk Geçer'in dolar kuru tahmini korkuttu: Bu kafayla dolar 500 olur
Ekonomist Selçuk Geçer Türkiye ekonomisi hakkında yaptığı yayında dolar kuru için çarpıcı tahminde bulundu. Geçer'in “Bu kafayla dolar 500 de olur” sözleri korkuturken dolar kuru için uyarıda bulundu.

Selçuk Geçer'in dolar kuru tahmini korkuttu

Ekonomist Selçuk Geçer, dolar kuru ve altın fiyatları ile ilgili Youtube kanalında yeni değerlendirmelerde bulundu.

Selçuk Geçer’in, “Bu kafayla dolar 500 de olur” başlıklı videoda yaptığı dolar kuruna ilişkin değerlendirmeler şöyle:

“Eğer ki tarımı doğru düzgün kullanıyor olsaydık şu anda en azından halk ekmek yüzde 25’lik ekmek zammı yapmak zorunda kalmazdı. Türkiye potansiyelini kullanmadığı için, Eskişehir ovasını, Konya ovasını, Ankara ovasını kullanıp tahıl üretmediği için biz yurt dışından, Rusya''dan Bulgaristan’dan balkan ülkelerinden tahıl ithal ediyoruz ve dolayısıyla pahalıya getirdiğimiz için de bu fiyatlarla da ekmek fiyatlarını artırmak zorunda kalıyoruz. Sadece bu bir örnek. Doğalgazından elektriğine kadar her şeyi ithal eden bir ülke olduğumuz için de artık sat sat politikalarıyla ayakta durmaya çalışıyoruz.

DOLAR KURU NE OLUR?

8.55’den kapanan dolar ne olur bundan sonraki süreçte, bir süre daha bu seviyelerde yatay hareketlerini devam ettirir, 8.55 8.65 - 8.70 8.80 - 8.60 tekrar bu seviyelerde gidip gelir. Ancak şunu söyleyeyim Türkiye''de enflasyon yükselmeye devam edecek. Merkez Bankası''nın artık faizleri sabit tutma imkânı her gün biraz daha azalıyor. Önümüzdeki dönemde faiz baskısı artacaktır Merkez Bankası üzerinde.

DOLARDA SERT HAREKETLERİ GÖRMEYE BAŞLARIZ

Eğer ki Merkez Bankası bu beklentileri karşılamazsa yani faizleri yükseltmezse o durumda biz dolardaki sert hareketleri görmeye başlarız. Ağustos ortası itibarıyla bir başka konu. Eğer ki Amerika''dan ya da Avrupa''dan, FED''den ya da Avrupa Merkez Bankası’ndan bir şekilde varlık alımlarını azaltma ile ilgili bir sinyal çıkarsa işte o bizim için çok daha büyük bir tehlikeyi beraberinde getirir.

Dolar düşecek, 3 olacak, 5 olacak falan bu hikâyelere çok fazla kulak asmayın derim. Çünkü Türkiye''nin koşulları gereği dünyanın koşulları gereği Merkez Bankası''nın açıklamaları gereği doların düşeceği falan yok. 9 lira hedefine adım adım ilerliyoruz. Her an bir develüasyon kırılmaya karşı karşıya kalabiliriz. O nedenle dikkatli olun.

Diğer bir nokta Euro/Dolar paritesindeki bu hareket çok dikkat çekici 1.18’in altında bu şekilde kalmaya devam ederse bu ilk etapta 1.15 bir sonraki etapta 1.08 seviyelerini bize işaret eder. Böyle bir tabloda da doların yükselişi hızlanacaktır. Gelişmekte olan ülkelerdeki para birimlerinin değer kaybı da hızlanacaktır.

İlgili Haberler