Ünlü sanayicinin dev fabrikası borçlarına karşılık Ziraat Bankası'na kaldı

Ünlü sanayicinin dev fabrikası borçlarına karşılık Ziraat Bankası'na kaldı
Çatal, kaşık, bıçak başta olmak üzere mutfak araç gereçlerinin üretiminde Türkiye devi olan Hisar'ın 33 yıldır üretim yaptığı Esenyurt’taki fabrikası Ziraat Bankası tarafından satışa çıkarıldı. Hisar Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Erdoğan, konuya ilişkin “Borçlarımıza karşılık fabrikayı bankaya bıraktık. Temiz bir sayfa açıyoruz, üretime Çerkezköy’de yeni kuracağımız fabrikada devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

Dünya''da yer alan habere göre; Türkiye’nin en büyük mutfak eşyası üreticilerinden ve ve dünyanın en ünlü perakende zincirlerinin raflarına girmeyi başaran Hisar’ın 33 yıldırı faaliyet gösterdiği Esenyurt’ta bulunan fabrikası satışa çıkarıldı. Hisar Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Erdoğan, satışa ilişkin “Esenyurt’ta 25 bin metrekare alana sahip fabrikamızı borcumuza karşılık el sıkışarak bankaya bıraktık” ifadesini kullandı.

94 MİLYON LİRA BAŞLANGIÇ FİYATIYLA İLANA ÇIKTI

Ziraat Bankası’ndan satışa çıkan fabrika için 94 milyon lira başlangıç fiyatıyla teklif alınıyor. 1987''de inşa edildiği zaman dönemin en büyük ve modern tesisleri arasında olan fabrika, Türkiye’nin bu alanda üretim yapan az sayıda tesislerinden bir tanesi.

Aynı zamanda Ev ve Mutfak Eşyaları Federasyonu (EVFED) Başkanı olan İsmail Erdoğan, sektörde üretici kalmamasına dikkat çekerek, ağırlıklı olarak ithal ürünlerin piyasada satıldığını belirtti. Üretim yapmanın zorluklarını anlatan Erdoğan,, “Sektördeki tek büyük üretici olarak faaliyetimizi sürdürüyoruz. Türkiye’deki üreticilerin kaynak ihtiyacı var. İthalat ürünlerin Türkiye''ye girişini azaltmak amacıyla getirilen ek verginin pozitif etkisi oldu. Ancak sektörde hala sıkıntılar devam ediyor” diye konuştu.

Sektör içindeki zorluklara mağazalaşmadan kaynaklanan sıkıntıların da eklenmesiyle şirkette bir darboğaz meydana gelmiş. Başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlerin AVM ve caddelerinde mağaza açan Hisar, hepsini teker teker kapatmaya başladı. İsmail Erdoğan mağazalaşmaya yönelik girişimleri hakkında “Mağazalaşmaya 5-6 yılımızı harcadık. Ancak ciddi zarar ettik. Hem üretici olup hem de perakende sektöründe mücadele vermek kolay bir iş değil. Perakende apayrı bir iş. Biz bu kısmı çok beceremedik” ifadelerini kullandı.

''ÜRETİCİ OLMAKTAN VAZGEÇMİYORUZ, TEMİZ BİR BAŞLANGIÇ YAPACAĞIZ''

Şirket, hali hazırda bulunduğu fabrikayı temmuz sonu itibarıyla boşaltmış olacak. Fabrikadaki makinelerin de alınarak Çerkezköy OSB’de yeni bir fabrika kurulacağını ifade eden Erdoğan, “Üretici olmaktan vazgeçmiyoruz, temiz bir başlangıç yapacağız. Çerkezköy teşvik bölgesi değil. Ancak şirketimizin devamlılığı için bu bölgede olmamız gerekiyor. Yerli sanayicinin nerede üretim yaparsa yapsın teşvik edilmesini istiyoruz. Tüm dünyada sistem yerli üreticisini kalkındırmak üzerine kurulu. Okul sıralarından başlayarak tüketici bilinci oluşturulmasını ve yerli malı kullanımının öneminin anlatılması gerekiyor” dedi.

Uzun yıllar şirketin faaliyetlerini başkan olarak yürüten İsmail Erdoğan yönetimi gençlere bırakmaya hazırlandığını belirterek. “Çocuklarımız bu işi yürütmeye talip oldu. Biz de artık danışman olarak onlara katkı sunacağız” dedi. Erdoğan, yeni jenerasyonun yeni dinamikleri daha iyi okuyacağını ve Hisar markasını güçlendirecek bir noktaya taşıyacağını ifade etti.

İHRACATA BU FABRİKADA BAŞLADI

1968 yılında Rami’de pille çalışan el feneri üretimiyle işe başlayan Erdoğan ailesi Çin’den ithal edilen ucuz ürünle mücadele edemedi ve alan değiştirdi. Boşluk olduğunu fark eden kardeşler çatal kaşık, bıçak üretimine geçtiler. Memleketleri Doğanhisar’dan esinlenerek Hisar adını alarak markalaştılar. 

Şirket, marka tesciliyle beraber 1978 yılında İstanbul Florya’da 3 bin metrekare büyüklüğünde ilk fabrikasını kurdu ve 110 çalışanıyla üretime başlandı. Aynı yıl makine sayılarıyla beraber üretim kapasitesi de büyüttü. Firma, çelik tencere üretiminin başlamasıyla birlikte artan talebi karşılamakta zorlanılınca bu kez daha büyük bir fabrika gündeme geldi.

Satışa çıkarılan fabrika tamamlandığında dönemin en yüksek kapasiteli, geniş ve modern tesisi haline gelmişti. Bu yeni fabrika ile beraber şirket yurtdışına da yönelerek ihracata başlamıştı.

İlgili Haberler