Ürdün Parlamentosu’ndan İsrail gazına ambargo

Ürdün Parlamentosu’ndan İsrail gazına ambargo
Ürdün Parlamentosu’nda gerçekleştirilen toplantıda, İsrail gazının yasaklanmasını içeren öneri kabul edildi.

Ürdün Parlamentosu’nda bugün gerçekleştirilen toplantıda, oybirliğiyle İsrail'den gaz ithalatını yasaklayan öneri kabul edildi ve hükümete acil olarak havalesine karar verildi. Yasa teklifine aciliyet verilmesini isteyen Temsilciler Meclisi Başkanı Atef Tarawneh, “hükümet, halkın ve Parlamento’nun sesine kulak vermeli ve sorumluluklarını yerine getirmeli” dedi.

“TARİHİ BİR AN” OLARAK NİTELENDİRİLDİ

Bugünkü oturumda bazı milletvekilleri, yasa teklifinin hükümete havale edilmesini "tarihi bir an" olarak nitelendirerek, Temsilciler Meclisi'nin oybirliğiyle gaz anlaşmasını iptal etmeyi amaçladığı konusunda anlaştılar. Ürdün'ün başkenti Amman başta olmak üzere ülkenin büyük şehirlerinde, İsrail İşgali Gaz Anlaşmasına Karşı Ulusal Kampanya adlı grup, İsrail-Ürdün gaz anlaşmasına karşı protestolar düzenliyordu.

ANTLAŞMA 2016’DA İMZALANMIŞTI

Başbakan Yardımcısı Recai el-Meaşşir, mart ayında, İsrail ile yapılan doğal gaz ithalatı anlaşmasının meclise sunulmasının zorunluluğu konusunda Anayasa Mahkemesi'nin görüşünü almak için meclisten süre istemişti. Ürdün hükümeti, Eylül 2016'da İsrail ile 15 yıl süreyle bu ülkeden 45 milyar metreküp doğal gaz alımını içeren bir anlaşma imzalamıştı.

ALTERNATİFLER MISIR, IRAK VE CEZAYİR GAZI

Anlaşma ülkede protestolara neden olmasına rağmen Ürdün yönetimi meclise sunulmayan anlaşmayı yürürlüğe koymak için 2018'de boru hattı döşemeye başlamıştı. Ürdün'ün gaz ithalatında İsrail gazının dışında farklı alternatifleri var. Alternatifler arasında 2018'de deneme amaçlı pompalanmaya başlanan Mısır gazının yanı sıra Irak ve Cezayir gazı bulunuyor.