Üretici ekememekten vatandaş alamamaktan şikayetçi

Üretici ekememekten vatandaş alamamaktan şikayetçi
Uşak Banaz Üretici pazarında satıcı ekememekten alıcı fiyattan şikayetçi. Ziraat odası başkanı Etem Erdem değerlendirmelerde bulundu.

Hüseyin Demir/ Yeniçağ Gazetesi Uşak il geneli temsilcisi

2022 Hasılat dönemi son Yılların en düşük verimli yılı. Gübre atılamayan ürün Geçen yılın yarısı kadar hasılat yok. Pazarda fiyat soran çok Alan az. Banaz ziraat odası TMO Uşak Banaz da Yer göstersin istiyor.

Banaz üretici pazarında Ziraat odası başkanı Etem Erdem" Banaz üretici pazarındaki Fiyatlar nedeni ile alım gücü düşen tüketicilerin alışveriş yapamadıklarını, günün sonunda üreticide tezgahlarımızında mal var olduğunu ama satamadığını söylediler. Ayrica 2022 yılı hasat döneminden çıktığımız bu dönemde maalesef son yılların en düşük verimli sezonunu geçirmiş bulunmaktayız çünkü yüksek gübre fiyatları dolayısı ile atılamayan gübre, Gerek dane gerekse saman olarak geçtiğimiz yıllardaki rekoltenin yarısından daha az gerçekleşen hasadımız çiftçimizin önümüzdeki yıl ekim yapmasını zorlaştırmıştır. Zaten zararlı bir hasat dönemi geçiren çiftçimize, gübre fiyatlarındaki yukarı yönlü fiyat hareketliliği geçtiğimiz yıldan daha zor bir ekim sezonu geçireceğimizi göstermektedir. Girdi maliyetlerinin yükselmesi ile ters orantılı olarak ürünümüzün düşük fiyattan alıcı bulması, önümüzdeki yıl üretimi daha da düşürecektir. Edindiğimiz bilgilere göre TMO ilçemizde ürün almak için yer gösterilmesini talep etmiş, ancak maalesef ki uygun yerlerin bulunmasına karşın çeşitli sebepler gösterilerek istenilen alım yeri verilmemiştir. Üreticilerimizin ofise hububat satmak için randevu almak zorunda olmaları, ama burada alım yapamadıkları için de uygun randevuyu bulamadıkları, istenilen yerin tahsis edilmeyişinden dolayı mağduriyetimizi göstermektedir. Malumunuz tohumluk ön siparişlerimizi almaya başladık. Ancak fiyatlar hususunda büyük bir yanlış anlaşılma vardır. Şöyle ki devletin açıkladığı fiyatlar tohumun işletmeden çıkmadan ek maliyetlerin ( kdv, ilaçlama bedeli, nakliye, hamaliye) yüklenmediği fiyatlardır. Bütün maliyetler eklendikten sonra bizim satış fiyatımız arpa 11.70, buğday 12.60, tritikale 12,00 TL kilogram fiyatıdır. Bu fiyatlar tohumların nakliyesi sırasında nakliye fiyatlarında aşırı yükselme olması durumunda yeniden değerlendirilecektir. Değinmek istediğim bir diğer konu ise bu dönemde maalesef devletin Uşak ilçelerinde verdiği yardımlardan en az yararlanan ilçe Banaz olmuştur ki bunun en büyük sebebi yerel siyasetçilerimizin ilçemiz için ne kadar çalıştıklarını göstermektedir. Avrupa birliği kaynaklı Leader Programı kapsamında dağıtılan ödeneklerden ilçeler içinde alamayan Banaz olarak tek ilçeyiz bunun da sebebi şahsi kin ve hırsları Banaz sevgisinin önüne geçen yerel yönetimin başındaki olan olduğunun bilinmesini isterim. Diğer ilçelerde ise Özel idare tarafından yapılan dağıtımda bizim ¼ büyüklüğümüzde olan ilçenin 1.200.000 bizim ise 1.000,00 ayrıldığı, bunun da sebebinin Banaz giden siyasi temsilcilerin olduğunu düşünmekteyiz. Burada Banaz üvey evlat gibi." dedi.

Banaz İyi Parti ilçe başkanı İdris GÜNDÜZ " Pazarda fiyat soran çok alan az. Pazar yerleri ucuzluk yerleri olması gerekiyor fakat köylü çiftçi üreticilerimiz bu yıl geçen yılın yarısı kadar pazara ürün getiremiyor bunu sorduğumuzda köy üreticileri sulama Elektriği, gübre fiyatları girdiler çok yüksek emeğimizi alamıyoruz mecburiyetten ekip evimize azda olsa gelir getirecek kadar ekiyoruz diyorlar. Artık pazara çıkan köylü de yarıya düştü önümüzdeki yıl çok daha zor olacak Geçen sene 12 adet mısır 10 TL bu sene 2 tane 10 TL, Geçen sene Maydanoz 1.5 TL şimdi 7.5 TL demet, Tarla domates 2 TL şimdi 15 TL, patates geçen sene 6 kilo 10 TL idi şimdi kilo 12 TL, her ürün üç beş kat arttı bir yılda gerçek enflasyon pazar yerinde köylü ekmiyor ekemiyor can yakıyor" dedi.