Usulsüzlük iddiaları sonrası Trump Vakfı kapanıyor

Usulsüzlük iddiaları sonrası Trump Vakfı kapanıyor
ABD Başkanı Trump, yasadışı siyasi iş birliği iddiaları kapsamında açılan soruşturma sonrası, savcılıkla anlaşarak Trump Vakfı’nı kapatıyor.

ABD Başkanı Donald Trump, savcılıkla uzlaşarak ‘yasadışı siyasi işbirliği’ için kullanıldığı yönündeki iddialar sonrası Trump Vakfı’nı kapatma kararı aldı.

New York Merkezli yardım vakfı, Trump’ın 2016’daki seçim kampanyasına usülsüzce para aktarmakla suçlanmış, Trump ve ilk eşinden üç çocuğu hakkında vakfı siyasi çıkar amaçlı kullandıkları iddiasıyla dava açılmıştı.

Vakfın kapatılması, yönetimdeki Trump ve üç çocuğunun 2,8 milyon dolar tazminat ödemesi ve New York’ta 10 yıl boyunca başka yardım vakfı kurmalarının yasaklanması savcılığın talepleri arasındaydı.

Derneğin 1,7 milyon dolarlık mal varlığı da varılan anlaşma uyarınca kar amacı gütmeyen derneklere dağıtılacak.

SAVCI: HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ İÇİN BİR ZAFER

BBC Türkçe’nin haberine göre kapatılma kararı, soruşturmayı açan New York Eyaleti Başsavcısı Barbara Underwood tarafından ABD’de ‘hukukun üstünlüğü için bir zafer’ olarak yorumladı.

Underwood, vakfı, “Trump’ın siyasi ve ticari çıkarlarına hizmet eden bir çek defterinden daha fazlası” olarak niteledi.

Trump ve ailesinin vakfı işlerinin ve başkanlık kampanyasının bir uzantısı olarak yasadışı şekilde işlettiği iddiasıyla yürüttüğü dava devam edecek.

TRUMP: AHLAKSIZ NEW YORK DEMOKRATLARININ İŞİ

Trump Vakfı ise Underwood’u yanıltıcı beyanlarda bulunmakla suçladı.

Vakfın avukatı Alan Futerfas, “Söylenenin aksine vakıf, Trump’ın 2016 başkanlık seçimlerindeki zaferinden bu yana kalan varlıkları hayır amaçlı nedenlerle kullanmakta ve dağıtmaktadır” dedi.

Trump, soruşturmayı ‘ahlaksız New York Demokratlarının işi’ olarak niteleyerek, kurumun 9 milyon dolardan fazla bağış yaptığını savunmuştu.

ABD başkanının avukatları davanın düşmesi için uğraştıysa da kasım sonunda New York’taki yargıç, suçlamaların, ‘Trump’ın vakfın çıkarına olmadığını bilerek vakfın varlıklarını kişisel çıkarları için kullandığına dair yeterli düzeyde desteklediğine’ hükmetmişti.