Uzan kumpasını kimler kurguladı?

Cem Uzan, Genç Parti lideri olarak aktif siyasete kardeşi Hakan Uzan''ı da genel başkan yaparak hızla döndü. 1990 yılında Star1 Magic Box TV''nin kuruluşundan başlayarak 2003 yılında tüm şirketlerine el konuluncaya kadar Uzan grubunda Ankara Temsilcisi ve holdingin Ankara koordinatörü olarak çalıştım. Cem ve Hakan Uzan''ın siyasette atak yapması üzerine telefonlarım kilitlendi. AKP, MHP, CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi''nin önemli isimleri ile birçok iş insanı tarafından soru yağmuruna tutuldum.

Cem Uzan''ı mahkûm eden savcı ve hâkimler ile Yargıtay''da kararları onaylayan hâkimler dâhil olmak üzere 16 savcı ve hâkimin FETÖ''cü olduğu resmen açıklandı.

Değerli okurlarım,

2001 yılında Uzan Grubunun 43. Yıl kutlamaları yapılınca, "Cem Uzan parti kuracak" iddiaları ortaya atıldı.

Türkiye''nin ilk özel televizyonu Star TV ve güçlü medya yapısı rakibi medya patronu Aydın Doğan''ı ve birçok iş insanını çok rahatsız etti…

Hürriyet Gazetesi Motorola ve Nokia''nın, Uzan grubundan 1 milyar dolar olan alacaklarını tahsil etmek için dedektiflik şirketiyle anlaştığını 18 Temmuz 2001 tarihinde yazdı.

20 Temmuz 2001 tarihli haberinde borç 2,6 milyar dolar diye yazıldı.

8 Ağustos 2001''de merhum Mehmet Ali Birand, "Motorola, Türkiye''yi yıpratıyor" başlıklı yazısında şu görüşe yer verdi:

"Motorola, ABD''nin altın hisselerine adını veren bir şirket… Binlerce ABD vatandaşı Motorola hisselerine sahiptir. Bugün bu firmanın hisse değeri yerle bir olmuş ve abartılı sayılsa dahi, gerekçelerinden birinin de, Uzan grubunun Motorola''ya 2 milyar dolar takması gösterilmektedir…"

Rakam, 2,6''dan 2 milyar dolara düştü.

Ancak Fatih Altaylı, 17 Ağustos 2001 tarihinde Hürriyet gazetesinde o rakamı tekrar şu ifadesi ile yükseltti:

"Motorola ve Nokia''nın 3 milyar doları yani 4,5 katrilyon lirayı bulan alacaklarının ödenmemesinin Türkiye''ye gelecek yabancı yatırımları etkileyeceğini, yabancı firmalarda Türk ortaklara karşı güvensizlik oluşacağını ve ülkenin ekonomik riskine bir de ''ahlaki risk'' ekleneceğini…"

Telsim''in borcu bir ayda 1 milyar dolardan 3 milyar dolara çıkarıldı.

Yüzde yüz yerli ve milli Telsim yerine Doğan medyası sözcülerinin Motorola savunuculuğu yapması ve iki şirket arasındaki ticari ilişkide Amerika''dan yana tavır koyması, Telsim''in resmi açıklamalarına ise hiç yer vermemesi ne kadar ilginç değil mi?

Ben size gerçek rakamları yazayım.

Motorola ve Telsim tüm baz istasyonlarının yeni nesil 3G teknolojisine geçmesi için anlaşma yaptı. Motorola 4 milyar dolar kredi limiti açtı.

Bu kredinin ilk dilimi 475 milyon dolardı, yaklaşık 350 milyon doları kullanıldı.

2001 yılında yaşanan ekonomik krizde 1 dolar eski para ile 684 bin lira idi bir gecede 1,2 milyon liraya yükseldi.

Telsim 3 ayda bir ödenmesi gereken kredi borcunu 3 ayda taksitle ödemek istedi.

Motorola 4 milyar dolara kredi borcunu fek ederek tamamını tahsil etmek istedi.

Yüzde yüz yerli ve milli olan Telsim''in çoğunluk hisselerine piyasa deyimiyle "çökmek" istedi.

Çünkü o tarihte Telsim''in 11 milyon abonesi vardı ve piyasa değeri yaklaşık 11 milyar dolardı. 350 milyon dolar ile bu dev Türk şirketi bedavaya Motorola''nın olacaktı.

O günlerde Doğan medya grubunun yazarları yerli ve milli Türk şirketi yerine, Amerikan Motorola şirketinin bu kumpasının destekçisi oldular.

Uzanlar ise bu kumpasa izin vermedi…

Değerli okurlarım,

Hain Fethullah Gülen Amerikan istihbaratının Türkiye operasyonlarının sorumlusu ve tetikçisidir…

Ergenekon, Balyoz, Casusluk gibi Türk Silahlı Kuvvetlerinin kahraman askerlerine ki 26. Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ da dâhil olmak üzere kurulan kumpasın itiraflarını hatırlarsınız.

AKP''nin FETÖ ve Amerika ile kurduğu kumpas öyle bir boyutta oldu ki Başbuğ, "İdam cezası kalkmamış olsaydı hepimiz idam edilecektik. Anayasa Mahkemesinin kararı da havada kalacaktı…" dedi.

FETÖ''nün AKP ve Amerika ile kurduğu Uzan Grubu kumpası ise ne yazık ki başarıya ulaştı.

AKP iktidarı İmar Bank, Adabank, Telsim, Çukurova ve Kepez elektrik şirketleri başta Uzan holdingin 259 şirketine el koydu.

AKP iktidarında; TMSF Başkanı Ahmet Ertürk ile sağ kolu Fethi Çalık, 11 milyar dolarlık Telsim''i sadece 4,5 milyar dolara yüzde yüz İngiliz olan Vodafone şirketine sattı.

17 Eylül 2019 tarihinde, "Uzanların 2 milyar doları buhar oldu" başlıklı yazımda Uzanların paralarının nasıl eritildiğinin resmi belgesini de yayınladım.

Bunlarda ne Allah, ne kul hakkı korkusu var…

Yarın: Cem Uzan''ın siyasi hedefleri…

Yazarın Diğer Yazıları