Uzayı gündüze çeviren esrarengiz patlama. Bilim insanlarının nutku tutuldu. Güneş'in ışığı bile mum gibi kaldı

Uzayı gündüze çeviren esrarengiz patlama. Bilim insanlarının nutku tutuldu. Güneş'in ışığı bile mum gibi kaldı
Uzayda yaşanan şiddetli bir patlamanın ardından bilim insanları açıklanamayan bir parlaklık tespit etti. Bu parlak ışık, kısa gama ışınından kaynaklanan gelmiş geçmiş en yoğun kızılötesi ışın olarak kabul edildi. Teorik açıdan mümkün olandan çok daha aydınlık olan bu ışık, Güneş'in bütün yaşam süresi boyunca ürettiği enerjiden daha fazlasını yarım saniye içinde gönderdi.

Independent'ın haberine göre, Northwestern Üniversitesi'nde fizik ve astronomi doçenti ve çalışmanın baş yazarı Wen-fai Fong yaptığı bir açıklamada, "Aynı tip fenomeni 10 yıl boyunca inceledikten sonra bu tarz benzeri görülmemiş bir davranışı keşfedebilmemiz benim için hayret verici" dedi ve “Bu, evrenin üretebildiği patlama çeşitliliğini ortaya çıkartıyor. Çok heyecan verici” diye ekledi.

Çalışma, bu yıl içinde The Astrophysical Journal'da yayımlanmak üzere kabul edildi. Çalışmanın ön baskı örneğini ise internette bulmak mümkün.

NASA'nın Hubble Uzay Teleskobu bu yılın mayısında, patlama gerçekleştikten üç gün sonra parıltısını yakaladı. Patlama işte o zaman fark edildi.

Veriler, yakın kızılötesi ışığının enerji salınımının, bilim insanlarının beklediğinden 10 kat daha parlak olduğunu gösterdi. Mevcut modellerse böyle bir sonucun mümkün olduğunu göstermemişti.

Fong, araştırmalarına dair, "Bu gözlemler, kısa gama ışını patlamaları için yapılan geleneksel açıklamalara uymuyor. Bu patlamadan kaynaklanan radyo ve X-ışınları hakkında bildiklerimizi düşünürsek... Basitçe diyebilirim ki açıklamalarla gözlemler örtüşmüyor. Hubble'la tespit ettiğimiz yakın kızılötesi salımı çok parlak." ifadelerini kullandı.

Araştırmacılar verilerin geçerli olduğundan emin olmak için tam olarak nereden geldiğini ve ne kadar uzakta olduğunu bulmaya çalıştı. Parlaklık, patlamanın özellikle yakın olmasının sonucu olabilir. Çünkü ışıklar, tıpkı uzaktaki bir meşale gibi, evrende ne kadar uzaktalarsa o kadar azalıyor.

Hawaii, Mauna Kea'nın üzerindeki WM Keck Gözlemevi'nde bulunan araçlar kullanılarak elde edilen veriler, araştırmacılara patlamanın aslında beklediklerinden daha uzakta gerçekleştiğini gösterdi.