Uzman Çavuşlar Günü ne zaman?

Uzman Çavuşlar Günü ne zaman?
Dünya Uzman Çavuşlar Günü her yıl 12 Kasım'da kutlanırken 12 Kasım Dünya Uzman Çavuşlar Günü arama motorunda yoğun olarak araştırılmaya başladı. Ülkemizde ve dünyada 12 Kasım günü, uzman çavuşlar günü olarak kutlanıyor.

12 Kasım Dünya Uzman Çavuşlar Günü tüm dünyada uzman çavuşlar tarafından kutlanıyor. Uzman çavuş, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde yer alan kuvvet komutanlıklarında askerlik mesleğini profesyonel olarak icra eden kişiler uzman çavuşlar oluyor. 12 Kasım Dünya Uzman Çavuşlar Gününde Uzman çavuş nedir, nasıl olunur? sorusuna yanıt aranıyor. Detaylar haberimizde...

UZMAN ÇAVUŞ NEDİR?

Uzman çavuş, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde yer alan kuvvet komutanlıklarında askerlik mesleğini profesyonel olarak icra eden kişidir. Uzman çavuşlar, ordu hiyerarşisinde erbaş statüsünde yer alır.

UZMAN ÇAVUŞ NASIL OLUNUR?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, en az lise ve dengi okul mezunu olup çavuş rütbesi ile askerlik yapmış ya da yapmakta olan kişiler, uzman çavuş olabilir. Uzman çavuşluk için uygun olan kişilerin, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin uzman çavuşluk ile ilgili başvuru formunu doldurmaları gerekir. Uzman çavuş adayları sınav ve mülakatları tamamladıktan sonra eğitime alınır. Eğitimi başarıyla tamamlayan kişiler uzman çavuş olur. Uzman çavuş olmak için bir diğer yol ise uzman onbaşılıktan uzman çavuşluğa geçiştir.

UZMAN ÇAVUŞUN GÖREVLERİ NELERDİR?

Uzman çavuş, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde çalışır ve yurt güvenliğini sağlamak başta olmak üzere çeşitli görevlere sahiptir. Uzman çavuşların bulundukları kuvvet komutanlığı ya da sınıfına göre görev ve sorumlulukları değişiklik gösterip;

Subay ve astsubaylar ile erler arasındaki ilişkileri düzenlemek,

Muharebe görevlerini yerine getirmek,

Nişancı ya da sürücü olmak,

Düşman uçak, füze ve hava araçları ile mücadele etmek,

İletişimi sağlamak,

Nöbet hizmetlerini düzenlemek ve yerleşke güvenliğini sağlamak,

Araç bakım ve onarım hizmetlerine katılmak gibi görevleri vardır.