Uzman isim hiçbir koruyuculuğu yok diyerek açıkladı. Bu hatayı yapan korona virüse yakalanıyor

Uzman isim hiçbir koruyuculuğu yok diyerek açıkladı. Bu hatayı yapan korona virüse yakalanıyor
Yeni tip korona virüs salgını sürecinde hayatımızın en önemli parçası haline gelen cerrahi maskelerle ilgili endişe verici bir gerçek ortaya çıktı. Aksaray Eczacılar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Gürhan Baz, “Merdiven altı üretilen maskeleri vatandaşlarımız taktığı zaman koruduğunu zannediyor; ama maalesef takan kişilerin korona virüs hastalığına yakalanmasına sebep oluyor” diye konuştu.

DHA'da yer alan habere göre, korona virüs salgınının başlamasının ardından günlük olarak kullanılan, pazarda ve sokakta paketle satılıp, tanesi 24 kuruşa gelen maskelerin koruyucu olmadığı ve korona virüs hastalığına davetiye çıkardığı ortaya çıktı.

3fbe646b9fc3c6538789d4198ed708ed-1.jpg

"MERDİVEN ALTI MASKELER HASTA EDİYOR"

Maske kutularının üzerindeki 'CE' sertifikasının ve barkod numaralarından Ürün Takip Sistemi (ÜTS) kayıtlarının kontrol edilmesi gerektiğini söyleyen Aksaray Eczacılar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Gürhan Baz, "Bu merdiven altı maskelerin koruyucu özelliği yok. Bu maskeleri vatandaşlarımız taktığı zaman koruduğunu zannediyor ama maalesef ki takan kişiler korona virüs hastalığına yakalanmasına sebep oluyor. Bunun yanında kış mevsimi olduğundan dolayı maskelerde nemlenme meydana geliyor. Bu merdiven altı koruyuculuğu olmayan maskelerden kullanan vatandaşlar maalesef korona virüs kapıyor” ifadelerini kullandı.

4f004c56f5655a7429774439fe7ae2cf.jpg

“MASKE KULLANIMI KONUSUNDA VATANDAŞLARIMIZ SIKINTI YAŞIYOR”

Maskeleri çene altı ve burun altı ile kollara taktıklarını görüyoruz diyen Baz, "Şu anda mücadelemiz bitmiş değil, mücadeleye son sürat devam edeceğiz. Bu savaşta en önemli argümanımız maske mesafe ve temizlik. Bu kurallara sonuna kadar, rivayet edeceğiz. Son günlerde bir gevşeme meydana geldi. Maske kullanımı konusunda vatandaşlarımız bir hayli sıkıntı yaşıyor. Yeniden yaz mevsiminde olduğu gibi alışkanlıklarımıza dönmeye başladık. Bu bizi gerçekten çok üzüyor. Mücadelemiz en son korona virüs vakası kalana kadar, devam etmesi gerekiyor” dedi.

98ae1644462282ed67ac47684b43fb20.jpg

“MASKELERDE 'CE' DAMGASI OLMASI GEREKİYOR”

İyi bir maskenin 50 adetinin 25 ile 35 TL arasında değiştiğini ifade eden Baz, "Cerrahi maskenin 3 katlı ve maske kutusunun üzerinde ürünün standartlara uygun olduğunu gösteren CE damgası olması gerekiyor. Kutu üzerindeki barkodu, cep telefonlarına indirip, Ürün Takip Sistemi (ÜTS) mobil uygulamasına okuttuğunuz zaman firmayla ilgili bilgilere ulaşırsınız. Bu sayede, firmanın kaydına, gerekli izinlerin alınıp alınmadığına ulaşılabilir. Eğer böyle bir imkânınız yoksa eczanelerden yardım isteyebilirsiniz. Bunun yanında pazarda ve sokaklarda 10 ile 13 TL arasında maske satılıyor. Bu maskelerini kullanan vatandaşlarımız korunduklarını sanıyor. Ama korunamıyor." diye konuştu.

b552a1b9b114edfe9fa4ea77186decc6.jpg