Uzman isim ‘kesinlikle yapmalısınız’ dedi ve açıkladı: Bunu yapmayanlara korona daha çok bulaşıyor

Uzman isim ‘kesinlikle yapmalısınız’ dedi ve açıkladı: Bunu yapmayanlara korona daha çok bulaşıyor
Çene Cerrahisi ve İmplantoloji Uzmanı Prof. Dr. Serhat Yalçın, korona virüs salgınında diş fırçalamanın önemine dikkat çekerek, “Ağız ve dişler, bulaş bölgesinin başlangıç kısmında bulunur. Ağız ve dişlerin tümü, yeterli bakım ve hijyen sağlanamadığı takdirde, virüsün barınabilmesi için mükemmel bir ortam hazırlayabilir” dedi.

Korona virüs salgını başta Türkiye olmak üzere tüm dünyada etkisini artırarak devam ediyor. Çok sayıda vatandaş da salgından korumak için çeşitli yöntemlere başvuruyor. Uzmanlar da salgından korunmak isteyen vatandaşlara çeşitli önerilerde bulunuyor.

Koronadan korunmak isteyen insanların düzenli olarak diş fırçalaması gerektiğini belirten Yalçın, "Yapılan araştırmaların sonuçları incelediğinde, virüsün kişiler arasındaki bulaşımın genellikle nefes yolu ile gerçekleştiği görülmektedir. Tükürük de en önemli bulaş yollarından biridir. Ağız ve dişler, bulaş bölgesinin başlangıç kısmında bulunur. Ağız ve dişlerin tümü, yeterli bakım ve hijyen sağlanamadığı takdirde, virüsün barınabilmesi için mükemmel bir ortam hazırlayabilir. İşte tüm bu nedenlerle, korona virüs döneminde, ağız ve diş bakımına normalden daha çok önem verilmesi şarttır” dedi.  

“DOĞRU YAPILDIĞI SÜRECE RİSK AZALIR”

Prof. Dr. Yalçın, "Dişler günde minimum 2 veya 3 defa özenli bir şekilde fırçalanmalıdır. Her fırçalama en az 2 dakika boyunca devam etmelidir. Fırça hareketi diş etlerine zarar vermeden; diş etinden dişlerin bulunduğu yöne doğru yapılmalıdır. Diş fırçalamaya ek olarak, günde 1 kez diş ipi, arayüz fırçası veya ağız duşu kullanılmalıdır. Gün içinde alkollü gargara yapılmalıdır. (Çünkü tükürükte de virüs bulunur ve alkol virüsü etkisiz hale getirir) Ağız hijyeninin kötü olması, virüsün çevreye yayılması konusunda tehdit teşkil etmektedir. Diş ipi, gargara, arayüz fırçası ve ağız duşu istenilen hijyeninin sağlanmasına yardımcı olsa da diş fırçalamanın yerine geçmez. Bu nedenle diş fırçalamak en temel temizlik aracıdır. Korona virüs salgınında ağız ve diş bakımı, doğru ve detaylı yapıldığı takdirde, korona bulaşma riski azalacaktır. Aynı zamanda kişilerin diş sağlığına da olumlu yansıyacaktır. Unutulmamalıdır ki; sabah ve akşam yeterli sürede ayna karşısında yapılan temizlik ile sadece dişler değil, bununla birlikte tüm vücut sağlığı da korunmuş olur" diye konuştu. 

Kaynak: Anadolu Ajansı