Uzman isim koronada istenmeyen sonuçlara neden olabilir diyerek söyledi. Milyonlarca vatandaş da bundan korkuyordu

Uzman isim koronada istenmeyen sonuçlara neden olabilir diyerek söyledi. Milyonlarca vatandaş da bundan korkuyordu
Hava sıcaklıkları yavaş yavaş düşerken Tekirdağ Üniversitesi Namık Kemal Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Gamze Varol, milyonların duymak istemediği gerçeği açıkladı. Varol, “Grip ve koronanın solunum yoluyla bulaşacağı öngörüldüğünden gereken özeni göstermezsek hem grip virüsünü hem de koronayı alabiliriz ve ikisi birlikte hiç istemediğimiz sonuçlara neden olabilir" dedi.

Anadolu Ajansı’nda yer alan habere göre, kış ayları yaklaşırken, dünyada korona virüs vaka sayıları hızla artışını sürdürüyor.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Gamze Varol, "Grip ve koronavirüsün solunum yoluyla bulaşacağı öngörüldüğünden maskeyi takmaz, el yıkama kurallarına dikkat etmez ve fiziki mesafeye gereken özeni göstermezsek hem grip virüsünü hem de korona virüsü alabiliriz ve ikisi birlikte hiç istemediğimiz sonuçlara neden olabilir" dedi.

Varol, sünnet düğünleri, evlilikler, nişanlar, kutlamalar ve tatillerin herkesi zor duruma soktuğunu vurgulayarak, "Herkes zincirlerini kırmış gibi bir anda açılmaya başladı. Bu açılma şu anki durumumuzu ve gerçekliği bize yaşattı." diye konuştu.

"KİMSEYE GÜVENMEYECEĞİZ"

Maskeli bir hayat, sosyal mesafe ve hijyen kuralına dikkat edilmesi gerektiğine değinen Varol, şöyle devam etti:

"Kimseye güvenmeyeceğiz. Biz zannediyoruz ki eşimiz, dostumuz, komşumuzdan bir şey bulaşmaz. Zaten bulaşmayacağını düşünüp de maskeyi çıkarıp birlikte çay kahve içtiğimiz arkadaşlarımız nedeniyle birbirimize bulaş oluyor. Yani sokakta maskeyle yürürken virüs üstümüze atlayıp bizi hasta etmiyor. Sosyal zamanlarda herkes pozitifmiş gibi düşünmeliyiz çünkü bu hastalık hiç belirtisiz geçirilebiliyor. Belirtisiz olunca, kendimizi hasta hissetmeyince maske takmıyoruz, korumuyoruz. Dolayısıyla büyüklerimizi enfekte edebiliyoruz. Bu noktada iş bizde bitiyor. Az gezelim, dikkatli olalım, maske takmayı ihmal etmeyelim”

“İSTENMEYEN SONUÇLAR DOĞURABİLİR”

Sonbahar-kışla birlikte grip salgınının da arttığına işaret eden Varol, şunları kaydetti:

"Tıp dünyası bize 'Üst üste iki enfeksiyon insan bünyesini epey yorar, hayati tehlikeyi artırır' diyor. Grip ve korona virüsün solunum yoluyla bulaşacağı öngörüldüğünden maskeyi takmaz, el yıkama kurallarına dikkat etmez ve fiziki mesafeye gereken özeni göstermezsek hem grip virüsünü hem de korona virüsü alabiliriz ve ikisi birlikte hiç istemediğimiz sonuçlara neden olabilir. Tersine eğer biz hijyen kurallarını çok iyi uygularsak, maskemizi düzgün takarsak hem korona virüsten hem de grip virüsünden kurtulacağımız için aslında bu seneyi belki önceki yıllardan daha rahat atlatabiliriz. Çalışmalar şunu gösteriyor ki eğer korona virüs için biz bu kadar hassas davranırsak belki grip daha az olacak. O yüzden bir tarafta her iki virüsü de alıp çok ağır bir hastalık atlatmak diğer tarafta çok basit tedbirleri yapmak var."