Uzmanı idrar kaçırma sorununun çözümü açıkladı

Uzmanı idrar kaçırma sorununun çözümü açıkladı
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sema Soysal, “Her gün düzenli olarak idrarı tutar gibi genital bölgeyi sıkıp gevşeterek yapılan egzersizler ile pelvik taban kasları güçlendirilebilir. Özellikle sıkışma tipi idrar kaçırma durumunda ilaç tedavisi yararlı olacaktır” diyerek idrar kaçırma sorununun çözümünü açıkladı.

İdrar kaçırma, kişinin hayat kalitesini ve sosyal hayatını olumsuz etkileyen önemli bir sağlık sorunu olmaya devam ediyor.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sema Soysal, kadınların hayat kalitesini ve sosyal hayatını olumsuz etkileyen, önemli bir sağlık sorunu olan idrar kaçırma sorununun tedavisi hakkında açıklamalarda bulundu.

“SIKIŞMA TİPİ İDRAR KAÇIRMA DURUMUNDA İLAÇ TEDAVİSİ YARARLI OLACAKTIR”

Soysal, ancak bu durumun kader olmadığını ve birden fazla yöntemle tedavi edebildiğini söyleyerek, “Her gün düzenli olarak idrarı tutar gibi genital bölgeyi sıkıp gevşeterek yapılan egzersizler ile pelvik taban kasları güçlendirilebilir. Özellikle sıkışma tipi idrar kaçırma durumunda ilaç tedavisi yararlı olacaktır” ifadelerini kullandı.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sema Soysal, idrar kaçırmada tedavi yelpazesinin çok farklılık gösterdiğini belirterek şunları ifade etti:

“Hangi tip idrar kaçağı olduğu anlaşıldıktan sonra idrar kaçırmanın derecesi ve hayat kalitesine olan etkisi göz önüne alınarak uygun tedavi seçenekleri aranır. Bu seçenekler; hayat tarzını düzenlemek, mesane ve pelvik taban kas egzersizleri, ilaç tedavileri ve ameliyattır”

“CERRAHİ TEDAVİ SEÇENEKLERİNDEN HASTA İÇİN EN UYGUN OLANI TERCİH EDİLEREK YAPILABİLİR”

Op. Dr. Soysal, hayat tarzı düzenlemeleri arasında kabızlık ve aşırı kilo alımından kaçınılmasının çok önemli olduğunu söyleyerek şunları ifade etti:

“Her gün düzenli olarak idrarı tutar gibi genital bölgeyi sıkıp gevşeterek yapılan egzersizler ile pelvik taban kasları güçlendirilebilir. Özellikle sıkışma tipi idrar kaçırma durumunda ilaç tedavisi yararlı olacaktır. Ya da menopoz sonrası hormon eksikliğine bağlı idrar kaçırmalarında östrojenin lokal kullanımı yararlı olabilir. Stres tipi idrar kaçırmalarında ise yaşa, idrar kaçırma şiddetine ve jinekolojik muayene bulgularına göre cerrahi tedavi seçeneklerinden hasta için en uygun olanı tercih edilerek yapılabilir”

“UYGUN TEDAVİYLE BU SORUNDAN KOLAYCA KURTULABİLİRSİNİZ”

Op. Dr. Soysal, iyi bir değerlendirme ve hastaya uygun tedavi seçimi yapılmazsa idrar kaçırma sorununun tekrarlayabileceğini ifade ederek şunları söyledi:

“Her hastanın uzman tarafından değerlendirilip hangi tip idrar kaçışı yaşadığı anlaşılıp uygun tedavi seçeneğinin hastaya sunulması çok önemlidir. Hayat kalitesini ve sosyal yaşamı son derece etkileyen idrar kaçırma hiçbir kadının kaderi olmamalıdır ve uygun tedavi ile bu soruna çözüm bulunmalıdır”
İdrar kaçırmanın nasıl, ne zaman ve ne şekilde olduğuna göre farklı tipleri olduğunu belirten Op. Dr. Sema Soysal şunları dile getirdi:

“İdrar kaçırma; stres tipi, sıkışma tipi ve karışık tip olmak üzere üç tipte değerlendirilir. Stres tipi idrar kaçırma; öksürme, gülme, hoplama- sıçrama, ağır kaldırma gibi durumlarda yaşanan idrar kaçırmadır. Bu durumlarda mesaneye gelen yüksek basınca idrar tutmaya yarayan kaslar karşı koyamaz ise idrar kaçırma oluşur. Sıkışma tipi idrar kaçırma, aniden gelen sıkışma hissi sonrası istemsiz olarak idrarın kaçmasıdır. Her iki durumun beraber yaşandığı idrar kaçırma ise karışık tip idrar kaçırmadır. İdrar kaçıran hastaların iyi bir öyküleme sonrası (nasıl-ne zaman idrar kaçırıldığı) fiziki muayene ve tetkikleri yapılır ve hangi tip idrar kaçırma olduğu tespit edilir.”

İlgili Haberler