Modern çağın en sinsi hastalığı. Türkiye’de 20 milyon kişide görülüyor. Uzmanı açıkladı: Koronayı belki unutacağız ama bu hastalık insanoğlunun en tehlikeli düşmanı olacak

Modern çağın en sinsi hastalığı. Türkiye’de 20 milyon kişide görülüyor. Uzmanı açıkladı: Koronayı belki unutacağız ama bu hastalık insanoğlunun en tehlikeli düşmanı olacak
Türkiye'de 20 milyon yağlı karaciğer hastası bulunurken diğer yandan bunun en az 2 milyonu ise siroz riski taşıyan NASH hastası olduğu vurgulandı.

Habertürk’ten Demet Demirkır’ın haberine göre; Türkiye''de 20 milyon yağlı karaciğer hastasının bulunduğu bildirildi. Bunun en az 2 milyonu ise siroz riski taşıyan NASH hastası olduğu ifade edildi. Alkole bağlı olmayan iltihaplı karaciğer yağlanması olarak da bilinen ve dünyanın en yaygın kronik karaciğer hastalığı olan NASH ile ilgili Türkiye’de durum çok daha ciddi olması korkuttu. Her 10 karaciğer yağlanmasından biri NASH, bu oranla da Avrupa’daki en yüksek oran bize ait olduğu bildirildi.

“COVID''İ BELKİ UNUTACAĞIZ AMA NASH İNSANOĞLUNUN EN TEHLİKELİ DÜŞMANI OLACAK”

Prof. Dr. Yusuf Yılmaz, “Modern çağın en sinsi hastalığı olan NASH, hiç belirti vermeden ilerleyen bir hastalıktır. Maalesef henüz bilinen bir ilaç tedavisi bulunmuyor. Siroza, karaciğer kanserine ve son olarak karaciğer nakline kadar giden bir hastalıktır. Covid’i belki unutacağız ama NASH insanoğlunun yakın gelecekteki en tehlikeli düşmanı olacak” ifadelerini kullandı.

NASH''TEN KORUNMANIN YOLLARI

Prof. Dr. Yılmaz, “Hastalığı önlemek için tam bir eğitim gereklidir. Ailede başlaması gereken bu eğitimin okul kantinleri, fiziksel aktiviteler gibi birçok faktörü takip etmesi gerekir. Ders sayısı 8 tane olacağına 6 tane olsun, teneffüsler 15 dakika olacağına 45 dakika olsun. Ekran bağımlılığı, sosyal medya bu durumu daha da kötü bir noktaya getirdi. Kesinlikle fiziksel aktiviteye teşvik etmemiz gerekir. Bireyler sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmeli. Hareketsizlikten uzak durmalı, fiziksel aktivite yapmalı” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler