Uzmanı obezitenin büyük zararını açıkladı

Uzmanı obezitenin büyük zararını açıkladı
Obezite ve Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Taner Bayraktaroğlu, kentte her üç kişiden birinin sağlık sorunu yaşadığını, Türkiye'nin obezitede Avrupa birincisi olduğunu hatırlatarak obeziteye karşı hareketlilikle tedbir alınabileceğini ifade etti.

İHA’nın haberine göre; Obezite ve Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkezi, Milli Eğitim Bakanı ve dönemin ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer''in katkılarıyla 2017 yılında hayata geçtiği bildirildi. Sonraki süreçte göreve gelen rektörlerin destekleriyle faaliyetlerini hem ulusal hem de uluslararası noktaya taşıyan merkez; obezite ve diyabet ile ilgili sağlık sorunu yaşayanları ağırladığı vurgulandı.

“OBEZİTEDE AVRUPA''DA BİRİNCİ SIRADAYIZ”

Merkez Müdürü Prof. Dr. Taner Bayraktaroğlu, obeziteyi sağlık sorunu haline getiren durumun yağ dokusu fazlalığı olduğuna dikkat çeken vücut kompozisyonu olarak bilinen dengenin obeziteyle bozulduğunu dile getirdi.

Günlük 10 bin adıma kadar yürüyüşlerin yanı sıra yaşam boyu sağlıklı beslenmenin de önemli bir koşul olduğunun altını çizen Bayraktaroğlu, Zonguldak''ta da her üç kişiden birinin sağlık sorunu olduğunu aktardı.

Obeziteye karşı en önemli tedbirin hareketlilik olduğunu anlatan Taner Bayraktaroğlu, şöyle dedi:

“Obezite bir sağlık sorunu hale gelinen vücuttaki yağ dokusu fazlalığıdır. Yani vücutta olması gerekenin üzerinde bir yağ dokusu olduğu zaman bu sağlık sorunu haline geliyor. Tansiyon, şeker hastalığı, kas eklem hastalıkları ve kansere kadar yolu olan bir sürecin başlangıcı. Bunun için nasıl tedbirler alabiliriz sağlıklı yemek yeme ile fiziksel hareketlerle yediklerimizin ölçüsü harcadıklarımızla beraber organlarımızın da sağlıklı olmasıyla giden bir süreç. Bütün besinlere ihtiyacımız var bu besinleri ölçülü almamız gerekiyor. Almamız gerekenden fazlasını almamız obezite olarak bize geri gelebilir. Bu yüzden yaşam boyu sağlıklı beslenme mutlak şart. Birde günlük enerji harcama yani günlük 10 bin adıma kadar söyleyebiliriz. Hareketlilikle bu tedbirler alınabilir. Bu konuda bizlere başvuran hasatlarımızın altında yatan hastalığı tespit edip bunların tedavi edilmesi gerekiyor. Sadece bireyin kendisi ile değil ailesi ve toplumsal bazı tedbirlerle de mücadele etmek gerekiyor. Obezitede Avrupa''da birinci sıradayız. Zonguldak’ta 3 kişiden birinin sağlık sorunu olduğunu söyleyebilirim.”
Vücut kitle endeksinin 25''in üzerine çıktığında kilo fazlalığı olduğunun, 30''u geçerse obezite olduğunu anlatan Taner Bayraktaroğlu bel çevresindeki artışın sağlık referans değerlerin üzerine çıkması durumunda sağlık sorununa işaret olduğunu anlattı. Bayraktaroğlu sözlerini şöyle tamamladı:

“SAĞLIK SORUNU GELDİĞİNE DAİR BİR İŞARETTİR”

"İlk önce hastamızda vücudun ağırlığına bakıyoruz kilogram bölü metrekare cinsiden ağırlığı boyun karesine böldüğümüz zaman elde ettiğimiz değeri DSÖ obezite ile ilişkili tanımlamalarınızı buna göre yapın. Vücut kitle endeksi 25’in üstüne çıkıyorsa kilo fazlalığı bölümü 30’u geçiyorsa obezite 30 ila 40 arası ölümcül obezite, 50’ninüzeri ağır obezite şeklinde tanımlanıyor. Bu en basit yöntem. Bu kas dokusu fazla olanın yağ açısından iyi bir fikir vermeyebilir. Karaciğerde yağ biriktiğini, damarlarda yağ biriktiğini gösterecek önemli parametrelerden biriside bel çevresidir. Kadınlarda 88 santimetre erkeklerde 102 santimetrenin üzerindeyse yağ dokusunun vücuttaki birikiminin sağlık sorunu geldiğine dair bir işarettir."
 

İlgili Haberler