Uzmanlar açıkladı! Korona mutasyon geçirdi: Daha bulaşıcı ve ölümcül

Uzmanlar açıkladı! Korona mutasyon geçirdi: Daha bulaşıcı ve ölümcül
Yeni tip korona virüsün merkez üssü haline gelen ABD'de virüsle ilgili çalışmalar devam ederken korkutan bir haber geldi. Yeni tip korona virüsün 14 ayrı mutasyonunun keşfedildiği açıklandı. Bunlardan ‘Spike D614G’ ismi verilen mutasyonun, en hızlı ve en ölümcül korona virüs olduğu belirtildi.

ABD’de Los Alamos National Laboratuvarı’ndan uzmanlar, yeni tip korona virüsün evrimleşmiş “ölümcül” bir türünün yayılmaya başladığını açıkladı. Uzmanlar, yayınladıkları raporda, ABD’de virüsün 14 ayrı mutasyonunun keşfedildiğini, bunlardan “Spike D614G” isimli olanın çok daha tehlikeli olduğunu ve bu halinin daha hızlı bulaşmasının yanı sıra, insanların hastalığa ikinci kez yakalanma ihtimalini de artırıyor olabileceğini söyledi.

koronavirus-mutasyona-ugradi-daha-bulasici-ve-olumcul-682204.jpg

Bilim insanlarının yaptığı araştırma, 6 bini aşkın korona virüsü genetik verisinin bilgisayarda analizine dayanıyor. Analiz, tekrar tekrar denendi ve her seferinde yeni korona virüsünün daha baskın hale gelmeye başladığı sonucu çıktı.

koronavirus-mutasyona-ugradi-daha-bulasici-ve-olumcul-74e257.jpg

Bilim insanları, Spike D614G’nin, Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan orijinal suştan çok daha bulaşıcı ve öldürücü olduğu belirterek, insan akciğer hücreleri üzerindeki reseptörlere daha kolay bağlanabildiğini, hatta insan vücudunun virüse geliştirdiği antikorları atlatabileceğini vurguladı. Henüz hakem değerlendirmesinden geçmeden “BioRxiv” adlı internet sitesinde yayınlanan 33 sayfalık rapora göre, korona virüsün bu yeni türü ilk olarak geçen şubat ayında Avrupa’da ortaya çıktı, hızla ABD’nin doğu sahillerine ulaştı ve mart ayı ortalarından bu yana dünyada en yaygın olan korona virüs versiyonu haline geldi.

koronavirus-mutasyona-ugradi-daha-bulasici-ve-olumcul-aacf96.jpg

Bilim insanları, virüsün yüzeyindeki dikensi proteinleri etkileyen “Spike D614G” nedeniyle yapılan aşı ve tedavi çalışmalarının etkili olmayabileceği konusunda da bilim dünyasına uyarıda bulundu. Kapsamlı aşı ve tedavi çalışmalarına katılan bilim insanları Los Ageles Times’a, virüsün her yıl yeni bir aşı gerektiren grip virüsünde olduğu gibi mutasyona uğramamasını umduklarını söyledi.

Los Alamos araştırması korona virüsün yeni damarının ilk nerelerde ortaya çıktığı ve nasıl yayıldığı konusunda bölge bölge detaylandırma da yapıldı. Araştırmaya göre, İtalya’da virüsün bu mutasyonunun şubatın son haftasında neredeyse virüsün ilk versiyonuyla eş zamanlı olarak ilk ortaya çıktı. Şubatın son günlerinde virüsün yeni türü Washington Eyaleti’nde ilk kez görüldü. Ama mart ayının 15’ine gelindiğinde burada en çok görülen tür haline geldi. New York’ta virüsün ilk türü mart ortalarında ortaya çıktı ancak yeni mutasyon bir kaç gün içinde eyalete yayıldı. Los Alamos araştırmasına göre virüs, peş peşe değişiklik geçirmeye devam edebilir ve bu iyi izlenmez ise aşıların etkisi sınırlı olabilir.