Uzmanlar altında piyasaların beklemediği uyarıyı yaptı. İşaretleri yeniden ortaya çıktı

Uzmanlar altında piyasaların beklemediği uyarıyı yaptı. İşaretleri yeniden ortaya çıktı
2020 yılında fiyatları yükselen ve yatırımcısına iyi paralar kazandıran altın ile ilgili flaş bir senaryo ortaya atıldı. 2013 yılının Ocak ayında altının sert düşüş yaşamasına neden olan işaretlerin, 2021 yılının Ocak ayında da görüldüğü belirtildi. Uzmanlar, altına yatırım yapacak vatandaşların dikkatli olması uyarısında bulunuyor.

Ekonomide güvenli liman olarak görülen altın, korona virüs salgını ile birlikte daha da değer kazanmış ve önemli seviyeleri görmüştü. Aşı çalışmalarının ardından altında da gelişmeler yaşandı. Ancak, uzmanlar altın ile ilgili, 2021 yılı için iç açıcı tahminlerde bulunmuyor. 2013 yılında altının sert şekilde düşmesine neden olan işaretlerin, 2021 yılı Ocak ayında da kendisini gösterdiği kaydedildi. 

Bloomberg News'dan Eddie van der Walt'ın haberine göre, Altın fiyatları 8 yıldan sonra ilk defa Ocak ayını düşüşle kapatmaya doğru ilerliyor. Altın için yüksek sezon olarak düşünülen Ocak ayında, altının zayıf bir seyir izlemesi 2021’in kalanında satışların artabileceğine dair riskleri de artırıyor.

OCAK AYINDA GENELLİKLE YÜKSEK OLUYOR

Çin’de yeni ay yılı kutlamaları yaklaşırken artan mücevherat, sikke ve külçe altın satışlarından dolayı Ocak ayında altına talep genellikle yüksek olur. Altın, geçtiğimiz senelerdeki 10 Ocak ayının 8’inde ralli yaparak son 10 senedeki Ocak aylarında ortalama yüzde 3,7 yükseliş kaydetti.

2013'TE DE YÜKSEK KARLARA SAHİP POZİSYONLAR VARDI 

Altın en son 2013 yılının ocak ayında düşüş kaydederken bu tarih altına yatırım yapan piyasa işlemcilerinin 1980’den beri gördükleri en büyük düşüş olarak akıllarda kaldı. 2013’te fiyatlar 12 ayda yüzde 28 düşüş kaydederken, bu düşüşün neredeyse yarısı Nisan ayında yaşanan iki günlük çakılmadan dolayı gerçekleşti.

2013’te de şu anda olduğu gibi Borsa yatırım fonlarında normalden yüksek kârlara sahip pozisyonlar bulunuyordu. Sonrasındaysa bu pozisyonlardaki likiditasyon yüzde 45’lik bir düşüşe neden olarak iki yıl sürecek bir düşüş eğilimini beraberinde getirmişti.