Uzmanlardan kritik uyarı: Elon Musk'ın yapay zekasına dikkat edin

Uzmanlardan kritik uyarı: Elon Musk'ın yapay zekasına dikkat edin
Elon Musk’ın yönetim kurulunda olduğu OpenAI, Dall-E 2 isimli bir yapay zeka algoritması üzerinde çalışıyor. Ancak uzmanlar Musk'ın yapay zekası konusunda endişeli.

Uzmanlar Elon Musk''ın yönetim kurulunda yer aldığı şirketin üretmiş olduğu yapay zeka konusunda uyardı. Yazı şeklindeki metinleri görsele çevirmeyi başaran yapay zeka Dall-E''nin, bazı kelimeleri anlamak için kendi sözlüğünü oluşturmuş olabileceği düşünülüyor.

ShiftDelete''den aktarılan bilgilere göre; Dall-E 2’nin kullandığı sözlüğe dikkat çekildi. Araştırmacı Aaron Snoswell’e göre yapay zeka, “kuş” ve “sebze” gibi günlük hayatta sıklıkla kullanılan kelimeler için “gizli bir sözlük” oluşturdu. Bu gizli sözlük ise çok yakın zamanda insanların anlayamayacağı yeni bir dilin habercisi olabilir.

Aaron Snoswell, yapay zekanın kendi gizli dilini oluşturmasının teknoloji dünyasının geleceğini tehlikeye atacağını söyledi. Araştırmacıya göre belirsiz bir dil yüzünden hiç kimse internet altyapısına erişemeyecek ve şifreli dilin gizemini keşfedemeyecek.

Fakat Snoswell’e göre henüz “gizli sözlük” gibi bir şey oluşmuş değil. Yapay zeka sadece kendisine verilen metinleri anlayarak garip görüntüler oluşturuyor. Ayrıca araştırmacının iddiasına göre yapay zekanın kendi dünyasında, insan beyni ve dili arasındaki bağlantıya benzer bir ilişki var.

En azından şimdilik yapay zekanın gizli dil oluşturduğunu söylemek mümkün değil. Ancak araştırmacı, raporunda Dall-E 2 ile ilgili gelişmelerin yakından takip edilmesi ve kullandığı algoritmanın anlaşılmasının önemli olduğunu söyledi.

Ayrıca bir süre önce Google’ın yapay zekası LaMDA düşünebiliyor mu sorusu gündeme oturmuştu. Google mühendisi, LamMDA için önemli bir iddia ortaya koydu. Buna göre Google yapay zekası LaMDA düşünme yetisine sahipti.

 

İlgili Haberler