Uzmanlar, erken ölüm riskini tetikliyor diyerek uyardı. Herkesin buzdolabında bulunuyor. Zararı bir kez daha kanıtlandı

Uzmanlar, erken ölüm riskini tetikliyor diyerek uyardı. Herkesin buzdolabında bulunuyor. Zararı bir kez daha kanıtlandı
Fransa’da yapılan araştırmada, herkesin evinde bulunan ve sık sık tükettiğimiz yapay tatlandırıcılarla tatlandırılmış gazlı içecek, meyve suyu ve sporcu içeceğini günde iki kez, bir bardak içen kadınların yüzde 63 daha fazla erken ölüm riski olduğunu gösterdi. İki bardaktan fazla içen erkeklerde ise erken ölüm riski yüzde 29 daha fazla olduğu kanıtlandı.

CNN’in aktardığı habere göre, yapay bir şekilde tatlandırılmış içeceklerin kalp için gerçek şekerli içecekler kadar zararlı olduğunun ortaya koydu. Fransa’daki Sorbonne Paris Nord Üniversitesi’nin gıda epidemolojisi ekibinden bir öğrenci Eloi Chazelas, “Çalışmamız, yapay bir şekilde tatlandırılmış içeceklerin şekerli içeceklerin yerine geçebilecek ‘sağlıklı alternatif’ olmadığını gösterdi” dedi.

Dr. Freedman, yapay tatlandırıcının özellikle kadınlarda pek çok zararı olduğunun altını çizerek, “Pek çok insan şekerli içecekler yerine tatlandırıcılı olanların daha sağlıklı olacağını düşünüyor. Ancak son yıllarda yapılan araştırmalar, yapay tatlandırıcının özellikle kadınlarda pek çok zararı olabileceğini gösterdi” ifadelerini kullandı.

Söz konusu araştırma 100 bin Fransız gönüllü üzerinde yapılırken, kalp rahatsızlıklarıyla tatlandırıcılı içeceklerin arasındaki bağlantının araştırıldığı araştırma sonucunda neden-sonuç ilişkisi olmadığı ancak aralarında bağlantı olduğu belirtildi.