Uzmanlar haritasını çıkardı: Türkiye'nin üzeri simsiyaha büründü. Araştırmacılar şaşırdı kaldı

Uzmanlar haritasını çıkardı: Türkiye'nin üzeri simsiyaha büründü. Araştırmacılar şaşırdı kaldı
Dünya genelindeki arı türleri üzerinde araştırma yapan bilim insanları, Türkiye'deki arı çeşitliliği nedeniyle şaşkınlık yaşadı. Türkiye haritasının üzeri 'en iyi seviye' yani siyah olarak gösterildi.

Bilim adamları dünya üzerindeki arı çeşitliliğine ilişkin ilk kez bir harita hazırladı. Çalışmalarını dün Current Biology bülteninde sunan araştırmacılar, bilinen arı türlerinin en eksiksiz küresel listesiyle dünya genelinde görülen tekil arı türlerinin yerlerine ait neredeyse 6 milyon ilave umumi kaydı birleştirmiş ve bir arı çeşitliliği haritası ortaya çıkarmışlar.

turkiye-015.jpg

Takımın bulguları, Kuzey Yarımküre’de Güney Yarımküre’den daha fazla ve kurak ile ılıman ortamlarda tropik bölgelere göre daha fazla arı türü bulunduğunu destekliyor. 

"KUŞLARIN VE MEMELİLERİN TÜMÜNDEN DAHA FAZLA ARI ÇEŞİDİ VAR"

Çalışmanın kıdemli yazarı ve Singapur Ulusal Üniversitesi’nde biyolojik bilimler yardımcı profesörü olan John Ascher, “İnsanlar arıları sadece bal arıları, yabani eşek arıları ve birkaç diğer arı şeklinde düşünüyor. Fakat kuşların ve memelilerin toplamından daha fazla arı türü var” diyor.  

1-20201121151959.jpg

Ascher, “Birleşik Devletler, açık ara en fazla arı türüne sahip ancak Afrika kıtasında ve Orta Doğu’da da yüksek seviyelerde keşfedilmemiş çeşitliğin bulunduğu geniş alanlar var; tropik bölgelerden daha fazla…” şeklinde konuştu.  

TÜRKİYE'NİN ARI ÇEŞİTLİLİĞİ DİKKAT ÇEKTİ 

Öte yandan haritada Türkiye'nin üzerinin siyah olması dikkat çekti. Haritada koyu renkler, arı çeşitliliğinin daha yüksek olduğu bölgeleri gösteriyor. Türkiye'deki arı çeşitliliğinin bu kadar fazla olması, uzmanların dikkatini çekti.