Uzmanlar koronada ‘pişmanız’ dedi ve açıkladı. İlk başta bu yapılsaydı salgın durdurulabilirdi

Uzmanlar koronada ‘pişmanız’ dedi ve açıkladı. İlk başta bu yapılsaydı salgın durdurulabilirdi
Bilim insanları, korona virüs salgını ile ilgili çok çarpıcı bir açıklamaya imza attı. Bilim insanları tarafından yapılan açıklamada, salgının başında el temizlenmesi yerine, maskeyi odaklanılması durumunda hastalığın bu seviyelere gelme ihtimalinin daha düşük olduğu belirtildi.

Korona virüs salgını tüm dünyada can almaya devam ederken, salgının başındaki önlemlere ilişkin tartışmalar da bilim dünyası tarafından sürdürülmeye devam ediyor.

San Francisco’daki Kaliforniya Üniversitesi’nden tıp profesörü Monica Gandhi, ABD merkezli bilim yayını Nautilus'a korona virüs salgınının başındaki tutuma ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Gandhi’nin virüse yakalanmanın en kolay yolunun havadaki damlacıklar olduğunu ve virüsün yüzeylerden bulaşmadığını söylemesi virüs üzerindeki tartışmaları da yeniden hararetlendirdi.  

“KORONA VİRÜS YÜZEYLERDEN BULAŞMIYOR”

Gandhi, “Benim fikrime göre virüsün cansız yüzeylerden bulaşma ihtimali çok düşük. Ancak enfekte bir kişinin öksürdüğü veya hapşırdığı bir yüzeye, öksürük veya hapşırıktan hemen sonra (bir iki saat içinde) dokunursanız risk yüksek” diye konuştu

Leicester Üniversitesi'nden solunum bilimleri uzmanı Dr Julian Tang da el yıkamanın önemini koruması gerektiğini ancak yüzeylerden kaynaklanan risklerin de abartıldığını vurguladı. Tang, el yıkamanın akut solunum yolu enfeksiyonlarını yalnızca yüzde 16 oranında azalttığını söyleyen Birleşik Krallık Acil Durumlar için Bilimsel Danışma Grubu (Sage) belgelerini örnek verdi. 

Guardian’a konuşan Tang, cansız yüzeylere odaklanmanın, virüsün havadan bulaşma ihtimaline verilen önemi azalttığını belirtti.

“El yıkamaya karşı değiliz ama vurgu yanlış” diyen Tang, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ana risk, muhtemelen insanların birbiriyle konuşmasıydı. Ama bu esnada yüzeyleri derinlemesine temizlemek için çok zaman ve para harcandı.

Bu yatırımı daha önce maskelere yapmış olsaydık, el yıkama ve temizlik için harcadığımız çabayı en başta maskeye aktarsaydık, Avrupa ve Kuzey Amerika'da bu kadar büyük bir salgın olmazdı."

Kaynak: İndependent Türkçe

 

 

   

 

İlgili Haberler