Uzmanlar ‘yaşlanmanın baş düşmanı’ diye açıkladı. Bağışıklık sistemini kale gibi yapıyor

Uzmanlar ‘yaşlanmanın baş düşmanı’ diye açıkladı. Bağışıklık sistemini kale gibi yapıyor
Korona virüs salgını ile birlikte önemi bir kez daha ortaya çıkan bağışıklık sisteminin yaşlandıkça zayıfladığı biliniyor. Uzmanlar, yaşları ilerleyen vatandaşların bağışıklığını diri tutması için çok önemli uyarılarda bulundu.

Korona virüs salgını ile birlikte, bağışıklık sisteminin güçlü olmasının önemli bir kez daha tüm dünyada ortaya çıktı. Hastalığın bağışıklık sistemi zayıf olan insanlarda daha fazla etki göstermesinin ardından milyonlarca insan, bağışıklık sistemlerini güçlendirmenin yollarını aramaya başladı.

Ancak yaş ilerledikçe bağışıklık sistemi giderek zayıflıyor. İşin uzmanları da yaşı ilerleyen vatandaşların bağışıklık sistemlerini güçlendirmesine yönelik çok önemli uyarılarda bulundu.

Sağlıklıyız.com’da yer alan habere göre Bağışıklık yalnızca ileri yaşlarda zayıflamakla kalmaz. Aynı zamanda dengesiz hale gelir. Bu, bağışıklık sisteminin iki dalını; doğuştan gelen bağışıklık ve uyarlanabilir bağışıklık olarak iki bağışıklık diye anılır.

Enfeksiyonlara karşı ilk savunma hattımız olan doğuştan bağışıklık, ilk tehdite maruz kaldıktan sonra kronik sistemik iltihaplanmaya neden olur. Belirli patojenleri hatırlamaktan ve onlara saldırmaktan sorumlu olan “uyarlanabilir” bağışıklık ise zamanla virüslere, bakterilere ve mantarlara karşı savunma yeteneğini sürekli olarak kaybeder.

UYKUDAKİ PATOJENLERİ UYANDIRIR

Bu arada, ileri yaşla birlikte gelen adaptif bağışıklık kaybı, insanları yalnızca enfeksiyonlara daha duyarlı hale getirmekle kalmaz, daha önce bastırılmış olan uykuda olan patojenleri de yeniden etkinleştirebilir. Ek olarak, yaşlı yetişkinlerin daha zayıf adaptif bağışıklığı, vücutlarının yıllık grip aşısı gibi aşılara daha az tepki vermesi anlamına gelir.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ KALE GİBİ YAPACAK AKTİVİTELER

Hiç bir şey yaşlanmayı engelleyemese de, bir kişinin ileri yaşlara kadar sağlıklı kalmak için yapabileceği belirli yaşam tarzı değişiklikleri vardır.

AKDENİZ TİPİ BESLENME

Araştırmalar kötü ve yetersiz beslenmenin, yaşlılarda sarkopeni geliştirme riskini yükselttiğini öne sürüyor. Bu durum, kas kütlesi, gücü ve işlevselliğinde kayıplara neden olur. Giderek artan sayıda kanıt, Akdeniz diyeti yiyen kişilerin, örneğin kas gücünü kaybetmek, yavaş yürümek ve kolayca yorulmak gibi, ileri yaşlarda kırılgan olma olasılıklarının daha düşük olduğunu göstermektedir.

Akdeniz diyeti şunları içerir:

Çok miktarda meyve, yapraklı sebzeler ve zeytinyağı

Ilımlı miktarda balık, kümes hayvanları ve süt ürünleri

Az miktarda kırmızı et ve ilave şeker

Orta derecede kiloyu korumak

Kas, yaşlı yetişkinlerde iltihaplanmayı azaltmada rol oynasa da, yağ tam ters etkiye sahip olabilir. Yaşlanma, deri altında ve organların çevresinde yağ dokusu birikimi nedeniyle sıklıkla kilo alımına yol açar. Yaşlanan bağışıklık sistemi üzerine yapılan bir araştırmaya göre, yağ dokusu iltihaplanmaya önemli bir katkı sağlayabilir. Yaşlılıkta obezite veya aşırı kilolu olmak, kronik inflamasyona önemli ölçüde katkıda bulunabilir.

DÜZENLİ FİZİKSEL AKTİVİTE

Egzersizin bağışıklık sistemi üzerinde derin bir etkisi vardır. Kaçınılmaz olarak, insanlar

yaşlandıkça fiziksel olarak daha az aktif hale gelirler, ancak mümkün olduğu kadar çok egzersiz yapmanın bağışıklığın bazı etkilerini yavaşlattığını veya hatta tersine çevirdiğini gösteren kanıtlar vardır. Kaslarımız enflamasyonu azaltan ve bağışıklık fonksiyonunu koruyan bir dizi protein üretir. Bu nedenle, egzersiz yoluyla kas kütlesini korumanın enfeksiyona ve kronik inflamasyonla yakından bağlantılı tip 2 diyabet ve kardiyovasküler hastalık gibi durumlara karşı koruma sağladığı mantıklıdır.

Kaynak: Sağlıklıyız.com