Uzmanlardan Karadeniz için korkutan deprem uyarısı!

Uzmanlardan Karadeniz için korkutan deprem uyarısı!
Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Gürcistan’da 2017 yılında meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin Karadeniz Bölgesi’ndeki fay hattını tetiklediğini ve deprem tehlikesini arttırdığını söyledi.

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, ülkemizdeki deprem gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi. Bektaş, Gürcistan‘ın başkenti Tiflis‘ten yaklaşık 100 kilometre uzaklıktaki Kakheti bölgesi açıklarında, 2017 yılında meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin Doğu Karadeniz Bölgesi‘ndeki fay hattını tetiklediği ve yarılmayı hızlandırdığı belirtti.

Jeoloji Mühendisi Bektaş, 3 yıl önce Karadeniz’de meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin hem Trabzon, hem de Rize’nin deprem tehlikesini üç kat artırdı dedi.

RİZE YOK OLMA TEHLİKESİNDE

Doğu Karadeniz bölgesinde son zamanlarda artan denize dolgu alanlarının yaygın bir şekilde kullanıldığını ve bu dolgu alanlarının yönetmeliğe göre yapılması gerektiğini söyledi.

Bektaş, deprem tehlikesinin göz ardı edilmemesi gerektiğini söyleyerek, “Deprem tehlikesini artık göz ardı etmemiz gerekiyor. Mesela Rize’de yapılan iki temel yanlış vardı. Birincisi 1960’lı yıllarda yapılan ve dünya standartlarına uygun olmayan dolgu idi. Artık bu dolgu Rize’yi taşımıyor. İkinci yanlış ise bölgenin gerçekçi deprem potansiyelinin ciddiye alınmaması. 2017 yılında Karadeniz´de oluşan deprem, Rize’nin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

SİNSİ HAREKET EDİYOR

Karadeniz fayının çok yavaş ve sinsi hareket ettiğine dikkat çeken Bektaş, “Karadeniz bölgesinde ‘deprem sık olmuyor’ diye evlerinizde rahat uyuyor olabilirsiniz. Ama Karadeniz fayı, çok yavaş ve sinsi hareket ediyor. Bölgemizde yaşanabilecek orta büyüklükteki bir deprem bile bölgedeki heyelanlı sahaları aktif hale getirebilir ve ciddi kayıplara sebebiyet verebilir” dedi.

İlgili Haberler