Korona virüs geçirenlerde 37 kat daha fazla olduğu ortaya çıktı

Korona virüs geçirenlerde 37 kat daha fazla olduğu ortaya çıktı
Korona virüs geçirenlerde ortaya çıkan tahribatlara her geçen gün yenisi ekleniyor. Yapılan son çalışmalar, virüs yükü almış kişilerde kalp kası iltihabının geçirmeyenlere göre 37 kat fazla olduğunu ortaya koyuyor.

Son çalışmalar ortaya çıkardı

DHA''da yer alan habere göre, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Savaşçı, korona virüs sonrası oluşabilecek kalp kası iltihabı ve aşılar hakkında bilgiler verdi.

"37 KAT DAHA FAZLA TESPİT EDİLDİ"

Doç. Dr. Savaşçı, "Yapılan son çalışmada, korona virüs geçirenlerde geçirmeyenlere göre 37 kat daha fazla kalp kası intihabı tespit edildi. Çok ciddi bir seriydi bu. Aşılanıp korunmak aslında kalp kası iltihabından bizi daha çok koruyacaktır. Dolayısıyla aşı yaptıranlarda kalp yönünden endişe olmasın" diye konuştu.

"BİLİMSEL AÇIDAN YANLIŞ"

Aşılara ilişkin bazı karşıt görüşlü kişiler de olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Savaşçı, ''Aşıların hiçbir yan etkisi olmuyor'' demenin bilimsel açıdan yanlış olacağını belirterek, "Pfizer-BioNTech aşısında omuzda, kolda ağrılı bezeler çıkabiliyor. Bunun için halkımız endişe etmesin, birkaç gün yapılan tedavilerle normalleşiyor zaten. Meme takipli kadınların aşılarını mamografiden sonra yaptırmalarını öneriyoruz çünkü bazen yanıltıcı görüntülere neden olabilir. Vertigoya eğimli, baş dönmesi olan kişilerde bazen aşının yan etkisi vertigoyu tetikleyebiliyor. Kol ağrısı, ateş, yaygın vücut ağrısı yapabiliyor. Bu dönemde biz genelde bol sıvı, ılık duş, istirahat öneriyoruz. Çok gerekmedikçe ağrı kesici önermiyoruz. Çok ağrı oluyorsa ağrı kesici önerebiliriz" dedi.

İlgili Haberler