Vadeli tövbe

İktidar partisinin Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş'un şu cümlesindeki matematiğe bakın: "Eksikleri hataları görüyoruz, önce 23 Haziran'ı geçelim, ondan sonra gerekirse siyasî bakımdan tövbe istiğfar ederek yanlışlarımızdan kurtulacağız ve yolumuza koşar adım devam edeceğiz..."

İşte biz buna 'vadeli tövbe' diyoruz!.. Daha önceki seçimlerde çok değişik vaatler duymuştuk da bunu ilk defa duyuyoruz: "Bizi seçin tövbe edelim!.."

Tersten okursak: "Bizi seçmezseniz tövbe filan etmeyiz, sonra başınıza belâ  alırsınız!.."

Allah'la kul arasındaki tövbe ilişkisi burada farklı bir boyut kazanıyor… Taraflar üçe çıkıyor: Allah, günahkâr kul ve seçmen!.. 

Günahkâr, tövbe edip af için Allah'a yalvarmak yerine, seçmenin önüne yeni bir teklifle çıkıyor: Ya mazbatayı bana verirsin, ben de tövbe ederim ya da kaldığım yerden devam ederim…

Ramazan ayında bağlandığı söylenen şeytanın aklı bu hesaba yeter mi bilmiyorum ama durum böyle işte!..

***

 Aslında 'tövbeyi zamana yayma' taktiği fena değil… Seçmene düdüklü tencere verip kapağını seçim sonrasına bırakmak gibi bir şey!.. Ya da bir çift ayakkabının seçim öncesi tekini vermek gibi!..

Daha önce ne vaatler duymuştuk… Ev ve arabadan oluşan çift anahtarlar… 1 liraya mazotlar… Aşlar, işler hatta eşler!.. Kim ne veriyorsa 5 fazla verenler… Her mahalleye 100 trilyonerler… Apo'yu idam edenler… Her yıl AB'ye tam üyelikler…

Hepsi maddî bir karşılığa denk geliyordu… Artık maddî karşılık vaat edecek bir kaynak kalmayınca tarz değişti… 'Ön şartlı ve vadeli tövbe' yeni vaat listesinde yerini aldı!..

***

Yine de bir problem var… Dinleyicilerden ve diğer vatandaşlardan bir kişinin bile çıkıp "Estağfurullah efendim, sizin ne günahınız var ki tövbe edeceksiniz" dememiş olması, tam bir vefasızlık ve nankörlük örneği…

Bu kadar pak, bu kadar günahtan, hatadan ve kusurdan arınmış bir yapının tövbeye ne ihtiyacı olabilir? Nerede yanlış yapmış ki tövbe edecek? Bu konuda en küçük bühtan kul hakkına girer!..

Çok açık bir gerçek, tövbe sadece ve sadece günahkârların işidir!.. Siz ülkeyi sıfır hatayla buralara getirip 'küresel güç' yapacaksınız, sonra da "Bize bir fırsat daha verin, ekmek çarpsın seçimden sonra tövbe edeceğiz" diyeceksiniz!..

Bu kadar tevazu hem 'doz aşımı'na girer hem de halkı şımartır!.. Sonra bu halk tepenize çıkar!.. Hiç gerek yok!..

***

Tövbenin vadeye yayılması, ihale şartnamesi gibi açıklanması, 'zamanın ruhu'na son derece uygun bir davranış!.. Yalnız kaç taksit olacağının, kredi kartına taksit yapılıp yapmayacağının, teminat mektubu alınıp alınmayacağının henüz açıklanmamış olması eksiklik tabii!..

'Vadeli tövbe' sektörüyle yeni tanıştığımız için bu tip eksiklikler olabilir elbette!.. En kısa sürede bu eksikliklerin de giderileceğine, bu alana standart getirileceğine eminiz!..

Biz buna aynı zamanda 'kalite yönetimi' diyoruz… "Dediğimi yapmazsanız kendimi jiletlerim" şeklindeki tehdit kültürü "Bizi seçmezseniz, tövbe etmeyiz" esaslı tamamen mistik bir devrim karşısında mağlup oluyor!.. 

***

Doğrusu ben ziyadesiyle etkilendim!.. İstanbul seçmeni olsaydım, mecburen oyumu Binali Yıldırım'a verirdim!.. Günahlarından kurtulmak ve tövbe istiğfar etmek isteyenlere bu fırsatı vermeyecek miyiz? Yoksa adamlar belki de tamamen isyankâr olacak, Allah muhafaza sur dibinde şarabın dibine vuracaklar!..

İşte buna gönlüm el vermiyor ve 'vadeli tövbe'yi destekliyorum!.. Adamlar direkt Allah'a tövbe etmek yerine, bizlere kıymet vermiş ve oylarımızın durumuna göre aracı kılmışlar!.. Bu büyük jesti yok mu sayalım şu Ramazan günü?

Tövbe tövbe!..

 

Yazarın Diğer Yazıları