Vahim listede Türkiye birinci sırada. Bu sefer mevzu korona değil

Vahim listede Türkiye birinci sırada. Bu sefer mevzu korona değil
Uluslararası bir araştırmada, aşırı ilaç ve antibiyotik kullanımı sonucu "İlaç dirençli" oluşumunun haritası çıkarıldı. Bilim insanları Türkiye'deki antibiyotik kullanım oranının yüksek olduğunu açıklayarak risk grubuna aldı.

Sözcü'den Yiğit Can Kaytmaz'ın derlediği habere göre, The Centre for Disease Dynamics, Economics and Policy (Cddep) aşırı ilaç kullanımına ilişkin kapsamlı bir rapor hazırladı.

Dünya Sağlık Örgütü’nün 2050’ye kadar en büyük 10 sağlık tehdidinden biri olarak gördüğü antibiyotiğe dayanıklı enfeksiyonların yılda 10 milyondan fazla insanı öldürmesi bekleniyor.

TÜRKİYE LİSTEDE ZİRVEDE

Financial Times’ın paylaştığı haberde, Türkiye’de antibiyotik kullanımının yaygın olduğu belirtilirken bu sebeple ilaçlara direncin yüksek olduğu belirtildi. Haberde, "Türkiye, OECD ülkeleri arasında en yüksek direnç oranına sahip ülkelerden biri bunun sebebi antibiyotiklerin hastalara çok yaygın bir şekilde verilmesi. Sırbistan’da da hastanelerde uygun olmayan durumlarda antibiyotik vererek yüksek dozda ilaç kullanmak." ifadesi kullanıldı.

Öte yandan en çok antibiyotik kullanan ülke olarak Vietnam gösterildi. Vietnam’da hem tarımda hem de sağlık sektöründe antibiyotiklerin çok yaygın olduğu kayıtlara geçti. Vietnam, antibiyotik kullanım oranında dünya birincisi konumunda.