Valilere; "Suriyelileri mağdur etmeyin" talimatı...

Gerçeklerin söylenmesini, yazılmasını sevmedikleri için yine saldıracaklar. En hafifinden "fitne, fesat" suçlaması yapacaklar. Bizim için dert değil!.. Tek kaygımız var; vatanımızın birliği, bütünlüğü ve bekası. Gerisi teferruat!..

Suriyeli mültecilerin ülkemizde yarattığı sorunlar, toplumda kendisini iyice hissettiren gerginlik ve ileride meydana gelebilecek daha büyük tehditlere karşı yapılan haklı uyarılar... İktidar, hepsine kulak kapatıyor, görmezden geliyor. Hatta uyarıların tam aksine icraatlara imza atmaya devam ediyor. Ve hatta, Suriyeli mültecilerin yarattığı gerginlikler karşısında duyarlı olan ve önlem almaya çalışan mahalli yöneticilere de gözdağı veriyor. Bu satırların belgesini sunacağım siz değerli YENİÇAĞ okurlarına. Ama önce bir teknik terime açıklık getireyim. İçişleri Bakanlığı sınır dışı edilen yabancılara bazı tahdit kodları koyar. Bunlardan biri de "V-87"dir. Emniyet yetkililerinden aldığım bilgiye göre, "V-87" tahdit kodu, "ülkemizden gönüllü giden Suriyeli mülteciler", "Türkiye'de ve kamplarda vukuat işleyip giden Suriyeli mülteciler" manasına geliyor.

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uluslararası Koruma Dairesi Başkanlığı, 7 Ocak Pazartesi günü 81 il valiliğine bir genelge gönderdi.

Konu, "Gönüllü Geri Dönüş Nedeniyle Kaydı Sonlandırılan Suriyeliler hk." diye belirtildi. Bakan adına Genel Müdür Abdullah Ayaz'ın imzasının bulunduğu genelgede, Valilerden, "V-87" kodu olmasına rağmen Türkiye'ye geri dönen Suriyelilerin her ihtiyacının karşılanması ve sorun çıkarılmaması istendi. Genelge aynen şöyle;

"Ülkemizde geçici koruma kapsamında bulunan Suriye uyruklu yabancıların ülkelerine gönüllü olarak geri dönüş yapmaları halinde geçici korumaları ilgi (a) Yönetmelik ve ilgi (b) Bakanlık Genelgesi gereği sona ermekte ve haklarında V-87 tahdit kaydı girilmektedir. Aynı mevzuat gereğince bu yabancıların yeniden ülkemize giriş yapmaları halinde İl Göç İdaresi Müdürlükleri tarafından detaylı mülakatları alınmakta; yapılan mülakat ve alınan geçici koruma kaydı hakkında güvenlik birimleri tarafından yapılan sorgulamalar neticesinde yeniden geçici koruma kapsamına alınması uygun bulunan yabancılara tekrardan geçici koruma kimlik belgesi düzenlenmektedir. Ancak son dönemlerde bu durumda bulunan Suriyeli yabancıların talepleri tüm valilikler tarafından reddedilmekte ve bu durum da Suriyelilerin mağduriyetlerine neden olmaktadır.

Bu çerçevede bu şekilde kaydı sonlandırılmış olan Suriyelilerden özellikle hastalık ve tedavi, yaşlılık, evlilik, çocuğun okula kaydının yapılabilmesi, sosyal yardımlardan faydalanabilme (Kızılaykart ve BMMYK kış yardımları) yasal çalışma ve iller arası seyahat edebilme gibi mecburi nedenler göz önünde bulundurularak gönüllü geri dönüş nedeniyle söz konusu Suriyeli yabancılara daha önce konulmuş olan V-87 tahdit kayıtları, müracaat ili tarafından ilgi mevzuata uygun bir şekilde 01/01/2019 tarihinin esas alınarak kaldırılmasını ve söz konusu şahısların geçici koruma kayıtlarının tekrardan aktifleştirilmesini, ayrıca 01/01/2019 tarihinden sonra gönüllü olarak geri dönüş yapacak olan Suriyelilere konuyla ilgili gerekli tüm bilgilendirme yapılarak ilgi (a) Yönetmelik ve ilgi (b) Bakanlık Genelgesi kapsamında işlem yapılmasını rica ederim."

Ne mana çıkardım bu genelgeden?..

Vatanlarını savunmadan kaçan, işine geldiği zaman -ne yapacaksa (!)- Suriye'ye giden ve sonra tekrar Türkiye'ye gelen Suriyelilere "size müsamaha sonsuz" deniyor. "Bak, vukuat işleyip gidenlere bile göz yumuyoruz" mesajı verilerek, Türk topraklarına göz diken Suriye ve Suriye kimliklilere kapılar sonuna kadar açılıyor. Kısacası, ateşle oynanmaya devam ediliyor. Bir taraftan da merhametli Türk milletinin sabrı hiçe sayılıyor.

Bir genelge daha yayınlayın da bari!.. Sahillerde keyif çatıp nargile içen Suriyelilerden herhangi bir ücret alınmasın. Hesap almaya kalkan işletmeciler hapse tıkılsın. Tüm yaşamları Türkiye'de beleşe bağlansın.

"Eyy, Suriyeli kardeşler", vurun, kırın, yıkın, yağmalayın!.. Elinizi korkak alıştırmayın. Valilerin eli kolu bağlandı. Size her yol serbest!.. Sadece Taksim değil, size Türkiye'nin tüm meydanları serbest!..

 

Yazarın Diğer Yazıları