VAR'da standart sağlanamıyor

VAR Kuralları kafa karıştırıyor. VAR uygulamalarında standart sağlanamıyor. Bir müsabakada VAR uygulaması neticesinde verilen kararın bir başka müsabakada benzer pozisyon için VAR'ın devreye girmemesi tartışma konusu oluyor. Ankaragücü-Başakşehir maçında Ankaragücü'nün attığı ikinci gol VAR incelemesinde ofsaytla neticelenmesi tamam da, Galatasaray-Gaziantep müsabakasında Antep'in ikinci golü aynı görüntüleri verirken bu defa gol geçerli oldu. Aynı maçta son adam Ahmet Çalık'a verilen kırmızı kart doğru. Ancak Kayseri-Gençlerbirliği müsabakasında Kayserisporlu oyuncunun düşürülmesinde de pozisyon bariz gol şansıydı. Ancak hakem ve VAR beraber değerlendiremedi. Yani standart yok. Malatya-Göztepe müsabakasında Göztepe lehine verilen penaltıda VAR'ın müdahalesi gerekmez miydi. Denizlispor-Beşiktaş maçında Mbamba'nın Burak'ın aşil tendonuna arkadan basmasına sarı kart çıkmasına VAR'ın müdahaele etmesi gerekirdi. Çünkü kırmızı karttı. Dünya yıldızı Van Basten'in bu tip müdahaleden sonra sakatlanıp futbolu bırakması sonrasında FIFA bu pozisyonlara kırmızı kart koymuştur. Bir başka önemli olay, VAR'dan geriye dönük izlemeler. Halbuki savunma oyuncusu hiç pres görmeden topu uzaklaştırmışsa ve devamında gol gelmişse artık çok daha önceki faul pozisyonuna bakılmaz ve gol iptal edilmez. 
 

Ankaragücü-Başakşehir
Hüseyin Göçek


Başakşehir'de Skrtel'in çelmesi penaltı ve sarı kart doğru karardı. İptal edilen Ankaragücü golünde bir Ankaragücülü oyuncu ofsayt durumda ve topa kafa vurmak için sıçrıyor. Oyuna müdahale eden oyuncu, kaleci görüşüne mani ve defansı da meşgul ediyor. Yardımcının bayrağı ve VAR incelemesinde VAR'ın okeyi doğruydu.

Kayseri-Gençlerbirliği
Ümit Öztürk

Çok iyi yönettiği maçta Kayserispor'un çok net bir penaltısını atlayarak başarılı yönetimine gölge düşürdü.


Malatya-Göztepe 
Özgür Yankaya

Umut-Titi mücadelesinde penaltı beklentilerinde devam kararı doğruydu. 

Denizli-Beşiktaş
Mete Kalkavan

MBamba'nın Burak'ın arkadan aşil tendoruna basılışını hakem net göremedi. Sarı kart gösterdi. Pozisyon kırmızı kartlıktı. Burada VAR devreye girmeliydi. Rıdvan topu kaça atmak için vurdu. Top koluna çarptı ve kaleciye gitti. Kaleciyle pas olarak nitelendirilmemesi doğru karardı.


Kasımpaşa-Fenerbahçe
Fırat Aydınus

Genelde tecrübesiyle iyi götürdüğü müsabakada Fenerbahçe aleyhine verilen penaltı yanlıştı. Hasan Ali, cephe genişletmeyip kollarını göğsünün üzerine koymuştu. Bu defa VAR doğruyu yaptı, penaltı ve sarı kartı iptal etti. 


Konyaspor-Sivasspor
Halil Umut Meler


Müsabakanın genelinde yönetimi iyiydi. Ancak Konyaspor'un ilk golü öncesi kullanılan serbest atışta top durmamıştı. Atış tekrarlanmalıydı.

Galatasaray-Gaziantep
Alper Ulusoy

Ahmet Çalık'ın bariz gol şansı nedeniyle kırmızı kartı doğru. Gaziantep'in 3. golün iptalinde geriye dönük Oğuz'un Jimm'yi itmesi bence değerlendirilmemeliydi. Çünkü Galatasaray defansı net bir şekilde topla oynamıştı. Faul netti hakem orada çalmamakla hatalıydı. Ancak o pozisyona tekrar geri dönmemeliydi. Galatasaray kalecisi Okan'ın 6 saniye kuralını ihlal etmesi sonrasında verilen serbest atış ve ardından verilen penaltı kararı doğru. Alper Ulusoy, gergin olduğu için iyi bir yönetim gösteremedi.


Antalya-Çaykur Rize
Suat Aslanboğa

İhlal yapan kaleciye ihtar ve penaltı kararı doğru. Ersan'ın topla buluşan koluna VAR'ın uyarısıyla penaltı kararı çıktı. Rahat ve iyi bir yönetim gösterdi.

Alanya-Trabzon
Atilla Karaoğlan

Verdiği kartlar doğru ama gösterilmeyen kartlar da vardı. Hosseini'ye verdiği direk kırmızı kart doğru. Nskala'ya ikinci sarıdan gösterdiği kırmızı kartta haklıydı. Gördüğünü çalma gayreti içindeydi.

Yazarın Diğer Yazıları