VAR'ın değişilmezi Barış Şimşek oldu

Süper Lig'de hataları en aza indirgemek için getirilen VAR uygulaması, 17 haftalık periyotta yer yer tartışmalara yol açsa da bütün takımların lehine birçok hatalı kararın verilmesine de engel oldu. Ancak bana göre hazırlıksız VAR'a geçmenin hatalarını görmekteyiz. Hollanda 4 yıl denemelerden ve kadrolarını yetiştirdikten sonra VAR sistemine geçti. VAR konusunda devre arasında mutlaka çok iyi bir eğitim verilmeli.

Ligin ilk yarısında bu sistemin başına en fazla geçen isim Barış Şimşek oldu. Şimşek, 26 VAR, 4 de AVAR olmak üzere toplam 30 defa Riva'daki TFF Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri'nde yer alan VAR merkezine girdi. 42 yaşındaki hakemi, 25 kez Video Yardımcı Hakem Asistanı olarak görev alan Ali Şansalan takip etti. Ali Palabıyık, Cüneyt Çakır ve Fırat Aydınus da 13 maçta VAR hizmeti verdi. İlk yarıda en çok düdük çalan hakem ise Fırat Aydınus oldu. Aydınus, tam 13 maçta hakem olarak sahada yer aldı. Aydınus'u 12'şer defa ile Alper Ulusoy, Cüneyt Çakır ve Halil Umut Meler takip ediyor. Kupa dahil olmak üzere tüm kulvarlarda ise 41 maçla en çok Ali Şansalan yorulurken, olaylı Galatasaray-Konyaspor maçında VAR'ın başındaki Halis Özkahya ise 8 defa sahada 10 kez de VAR'da olmak üzere en az görev alan isim oldu. 153 maçta 694 sarı kartın çıktığı ilk yarıda elini 60 kez cebine götüren Alper Ulusoy başı çekerken, 6 kez direkt, 1 de çift sarı karttan olmak üzere toplam 7 kırmızı kartla Fırat Aydınus ilk sırada yer aldı. Halil Umut Meler ise 8 kez beyaz noktayı gösterdi. Sevgili okuyucularımız VAR'ın ilk yarıda görev yapan hakem istatistiklerini böyle özetlerken, aynı hakemlerin geride kalan 17 haftalık periyodun son haftasında oynanan karşılaşmalardaki karnelerine de şöyle bir göz atalım.

MKE Ankaragücü-Göztepe

Özgür Yankaya

Verilen ve verilmeyen fauller, kartlar da vardı. En büyük hatası kendisini ısrarla el kol hareketleriyle protesto eden futbolculara kart göstermemesiydi.

Aytemiz Alanya-Medipol Başakşehir

Ali Palabıyık

Aytemiz Alanyasporlu Melih'e sarı kart gösterildikten sonra VAR'a gidilmesine rağmen sarı kartta ısrarı yanlıştı. Hareket kırmızı kartlıktı. Alanyalı Welinton'a önce sarı kart ardından VAR'a gidilip dönüşte kırmızı kart çıktı. Bana göre sarı kart bile fazlaydı. Çünkü Arda ayağını sonradan uzatıyor.

Kasımpaşa-Beşiktaş

Cüneyt Çakır

İptal edilen Beşiktaş golünde, topun Lens'in kolundan gidişini yardımcı da görebilirdi. VAR'la iptal edildi. Kasımpaşa golünden önce Medel'in itilişi hakemin gözünden kaçmıştı. VAR sayesinde gol sayılmadı. Sarı kartı olan Diagne, Vida'nın yüzüne vuruyor. Sanki ona da vurulmuş gibi yüzünü tutup ikinci sarıyı görmemek için hakemi kandırıyor. Kasımpaşa lehine verilen penaltı yanlıştı. Fatih topa sıçrıyor. Rakibe teması dahi yok. Kasımpaşalı Diagne rakibin altına giriyor. VAR'a gidilip bakılmasına rağmen penaltı verildi. Cüneyt Çakır gibi tecrübeli bir hakeme yakışmadı.

BB Erzurum-Kayseri

Hüseyin Göçek

Penaltı beklentilerinde devam kararları doğru. İyi bir yönetim gösterdi.

Bursaspor-Evkur Yeni Malatya

Bülent Yıldırım

Bursaspor'un iptal edilen golünde önce korner verildi. VAR'a gidilip faul olduğu tespit edildi. Malatyasporlu Guilherme'ye ikinci sarı kart, itirazlarını sürdürdüğü için doğru. Ancak kendisine çok sert bir hareket yapılmıştı. Son dakikada VAR'a gidilip bakılmasına rağmen penaltı kararı yanlıştı.

Trabzonspor-Çaykur Rizespor

Fırat Aydınus

Karadeniz derbisinde iyi bir yönetim sergiledi.

Galatasaray-Demir Grup Sivasspor

Halil Umut Meler

Uğur Çiftçi'nin Belhanda'ya hareketini kendisi de net görecek konumda. VAR'a gitmeden de penaltı verebilirdi. Hakemler, pozisyonu daha iyi görmek için top ceza alanına geldiğinde koşuyu bırakmalı. 3. golde yan hakemin ofsayt bayrağı VAR'dan temiz olarak döndü. Genelde iyiydi.

Akhisarspor-Atiker Konyaspor

Alper Ulusoy

Genelde iyi bir yönetim gösterdi. Akhisarlı oyuncunun destek olan koluna gelen topta devam kararı doğruydu. VAR da onayladı.

Antalyaspor-Fenerbahçe

Ümit Öztürk

Müsabakanın başında Cissokho'nun Mehmet Ekici'ye yaptığı faul sonrasına ayağına basışına hakem uzaktı. Pozisyon yardımcı ve 4. hakemin önündeydi. Hep beraber atladılar. Neustadher'e iki sarıdan kırmızı doğru.

 

 

Yazarın Diğer Yazıları